Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21-åring startade egen bilfirma

- Jag jobbar helt på egen hand. Verksamheten går runt. Men får jag ytterligare någon större kund kanske jag blir tvungen att utöka med fler anställda, säger Emil.

Han kommer ursprungligen från Skattungbyn och på gymnasiet gick han först två år på fordonsprogrammet i Eskilstuna, innan han återvände till Mora.

- Där gick jag sista året på fordonsprogrammet. Efter gymnasiet fick jag praktik på Bil Metro i Mora och hade turen att sedan få tjänst när en av de fast anställda gick i pension.

För ett tag sedan fick Emil höra att den person, som hade J&J:s bilvård i Mora skulle lämna företaget.

- Jag gav honom ett bud på inventarierna som maskiner, skyltar, tvättmedel med mera.

I december förra året blev avtalet klart. Grundläggande är att jag har bilfirman Ford, intill min verksamhet, som fast kund samt dessutom ett uppdrag av kommunen.

De arbetsuppgifter som Emil utför är bland annat att lägga lackskydd, utföra saneringar, exempelvis luktsaneringar för att ta bort dofter, glasbehandlingar, klädsel, impregnering med mera.

Emil poängterar vikten av att presentera sig för varje kund och uppträda proffsigt.

Dessutom är det angeläget att gå kurser och fortbildningar för att garantera sin yrkeskunskap.

En stor hjälp har Emil av en familjemedlem, som sköter företagets bokföring.

- Det är en trygghet som ung företagare. Att få vara egen företagare känns jättebra även om jag får vara beredd på att jobba över någon kväll eller en helg då och då vid behov.

Fakta: Namn: Emil Andersson

  • År: 21 år
  • Bor: Orsa
  • Yrke: Bilrecondare, vilket betyder rekonditioneringar av bilar.
  • Intressen: Bilar och Go-cart