Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21-årig Morakille flyglärare åt kronprinsen i Dubai

Den 21 årige Morakillen Tim Morell har ett drömuppdrag. Han reser ned under längre perioder till emiratet Qatar i Mellanöstern.
– Jag undervisar blivande piloter i att flyga. En av eleverna har varit Dubais kronprins, berättar Tim.

I söndags kom han hem från sitt senaste besök i Qatar.

– Jag var där i två veckor. Nu är temperaturen därnere rätt okej, plus 22 grader. Det är värre sommartid. Senaste sommaren jag var där visade termometern 47 plusgrader och ibland så mycket som 55.

Qatar är ett emirat, som består av en halvö belägen i Persiska Viken, lika stort som Gotland, på Arabiska halvöns nordöstkust med huvudstaden Doha. Landet gränsar i söder till Saudiarabien och har även maritim gräns mot Bahrain.

De gyrokoptrar, som Tim flyger är importerade från Tyskland av en nära vän Khalid al Khater som är Qatari till börden.

De finns i två utföranden, öppna eller med stängd kabin. Båda versionerna är tvåsitsiga, men den med stängd kabin går 20 kilometer fortare i lufthavet. De levereras med hjul, men finns även utrustade med pontoner för att kunna opereras på och från vatten.

Redan som treåring blev den då lilla Tim Morell intresserad av flyg sedan han följt med sin farfar Lennart Morell på en flygtur med en flygande gummibåt.

– Under åren därpå ringde farfar ofta till mig. Det blev två till tre flygturer i veckan.

Sedan kom Tim i kontakt med Peter Wicander och redan som tolvåring kunde han sitta i framsättet och styra. 2008 fick jag certifikat att flyga maskinen solo eller motsvarande ett ultralätt flygplan med max startvikt på 450 kilo. Kort efter det började jag även flyga gyrokoptern.

Under hösten i årskurs tre på gymnasiet for Tim ned till Tyskland och på två veckor tog han ett instruktörsbevis på gyrokopter och kunde börja undervisa, dock inte i Sverige.

– När jag anmälde mig till en sådan utbildning i Stockholm menade de på att jag var för ung.

För tre år sedan kom dock utlandsuppdragen. Det började med Kina, sedan Taiwan och Turkiet.

– Därefter blev Qatar aktuellt. Tre personer bosatta i Qatar hade köpt varsin gyrokopter från Tyskland. Peter och jag for dit och kontakten knöts.

Tim har sedan dess åkt skytteltrafik ned till den avlägsna staten, som är världens tredje största producent av naturgas och 2022 står som arrangör av fotbolls-VM.

Från det att Tim reste ned första gången för två år sedan har han tillbringat cirka 6 månader totalt i landet.

– Jag har ett så kallat residence-visum och kan åka dit så ofta jag vill. Jag får resan och login betald. Den stora vinsten för mig är att jag får flygtimmar. Det har blivit 500 flygtimmar i Qatar än så länge. Nästa resa till Qatar blir i mars månad då stannar jag cirka 3 veckor.

När Tim är hemma i Mora passar han på att utbilda sig till helikopterpilot på Helikopter Assistans Bromma i Stockholm. Tim räknar med att det blir klart i sommar.