Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2011 i backspegeln

/

Början var kall och finalen blev mild. 2011 började med en vargavinter och massor av snö. Slutet var mest slask och blask. Men däremellan hände det en hel del. Här är ett axplock av 2011 i Malung-Sälen.

Annons

Januari

Skidanläggningarna i Sälen expanderar ständigt. Kläppen kungjorde satsningar på 200 miljoner kronor i pister och boende under de närmaste fem åren.

Sveriges största (?) snögubbe tronade på toppen av Gustavbacken i Lindvallen. 25 meter bred och 11,5 meter hög. Vid foten av backarna var det inte så muntert då vinterkräksjuka slog till.

I Lima samlades motorintresserade en kall dag och fick se en 60 år gammal grävmaskin, som stått övergiven i skogen sedan 40 år, komma tuffande för egen maskin genom vinterlandskapet. En samlare hade fått fart på maskinen och räddade den till samlingen. En kvalitetsmaskin, tyckte församlad expertis.

Februari

Lindvallen firade 50 år som skidanläggning, grundad av Sälenborna Bertil och Elisabet Lind på 60-talet. Skistar firade med Fjällbagarns 50 meter långa tårta i backen.

Bodin, Bodin,Bodin, Bodiiin. Malung tog emot och hyllade sin skoterhjälte Daniel Bodin, som efter halsbrytande uppvisningar på snöskoter kom hem med två guld från X-games i Amerika.

Mars

Skidkungen Sixten Jernberg hyllades med en staty av sig själv vid rastplatsen Limedsforsen. Lima besparingsskog gjorde satsningen och ska även bygga ett Sixtenmuseum vid samma plats.

Vasaloppets startplats i Berga fyllde 50 år och det var 50:e gången som Vasaloppet startade här. Första segraren från Bergastarten var David Johansson, Delsbo. Även i år gick segern åt Hälsingland – Jörgen Brink.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på eriksgata och besökte Lindvallen i Sälen och skinnföretaget PG Elfström i Malung.

April

Nedlagda Malungs Bio öppnades med sång och musik som "Malungs kulturhus" av nya ägarna Maria och Anders Larsson. Lagom till jul blev det sedan nypremiär för bio.

Påsken var nästan rekordsen och snön i skidbackarna i Sälen töade bokstavligen bort under påskgästernas skidor.

Margaretha Steen, Malung, gick i pension. Efter 49 år på samma arbetsplats, bland böckerna på kommunbiblioteket i Malung.

Storken sågs i Lima. Men det hjälpte inte för folkmängden i kommunen minskade under året.

Maj

Skidortskoncernen Skistar i Sälen har länge funderat på att växa utanför Norden. Nu kom besked om en miljardsatsning i schweiziska Andermatt-Sedrun.

Skolungdomar i Malung-Sälen kommun kunde skatta sig lyckliga. Kommunen betalade bäst i Sverige till sommarjobbande ungdomar, 91-107 kr i timmen.

FN godkände den nya vägnumreringen E16 Gävle-Oslo och Malung kommer att bli första orten i Dalarna med två Europavägar.

Jun i

Kooperativet Dalen i Sörsjön återinvigdes efter upprustning, med Lill-Babs som underhållare, och storpublik i byn. Senare på året utsågs Dalen till årets Kooperativ i Sverige.

Lima motorsällskap utsågs något oväntat till kommunens kulturpristagare. Här är motorsport kultur, slogs det fast.

Yttermalung är inte längre en tätort då byn inte når upp till tätortsgränsen, som är 200 invånare.

Juli

Svenska livräddningssällskapet uppvaktar Malungstrion Camilla Halvarsson, Olov Westberg och Tiam Berani. Med rådigt ingripande räddade de tre barn i ett drunkningstillbud vid badplatsen Bullsjön.

Malungs golfklubb utsågs till Årets ungdomsklubb av Dalarnas Tidningar och fick 5 000 kronor.

Svenska dansbandsveckan slog nytt publikrekord. Till de sju danskvällarna i Orrskogen kom över 48 000 danssugna, rekord med nästan 7 000. Arrangörerna lovar att bygga en sjätte dansbana till 2012.

Augusti

Cykelvasan, med högkvarter i Lindvallen, Sälen, slog deltagarrekord med 8 000 deltagare. Samtidigt satte Lindvallen nytt sommarrekord med 6 000 bokade bäddar.

Apropå cykel, läkarstuderande Patrik Olsson, Malung, hade kommit hem från semestern - ensam på cykel genom hela Sverige, från Treriksröset till Smygehuk.

September

Anrika Lima handel brann ner till grunden vid en häftig brand. Rådiga limabor Per Limberg, Tomas Karelius och Joakim Limberg räddade i sista stund ut en sjuk äldre man från övervåningen.

Malung får ett riktigt dråpslag. Ortens industriella flaggskepp, Jofa med de världskända ishockeyhjälmarna, varslade 50 av 63 anställda om avsked till sommaren 2012. Kontoret ska flyttas till Stockholm och produktionen till Asien. Bara lagret blir kvar.

Kristina Magnér, Malung-Sälen gymnasieskola, utsågs till Årets svensklärare av Svenska Akademien och fick pris på Bokmässan i Göteborg.

Oktober

En av urskogens främste beskyddare Sebastian Kirppu, Malung, blev Årets miljökämpe och fick ta emot pris av kungen vid världsnaturfondens höstmöte i Stockholm.

Uno Eriksson, Sörsjön, fyllde 104 år, fortfarande pigg och kry hemma vid Hammarstjärn.

En kvinna ute med hunden i centrala Malung mötte en närgången varg på gatan och blev närmast vettskrämd. Skyddsjakt beviljades och en varg sköts senare vid folkparken Orrskogen.

November

Den 80-åriga hängbron i Malung var så dålig att den fick stängas omgående. Kommer den att öppnas igen? När, undrade malungsborna.

Underliga är kommunens kringelikrokar. För några månader sedan stängdes det särskilda demensboendet Kringlan i Malung. Nu var det plötsligt brist på demensboende, Kringlan måste öppnas. Och tömda lokaler måste möbleras upp igen...

Sågverksdirektör Olle Larsson, Fiskarheden, utsågs till årets företagare i Malung-Sälen och årets entreprenör i regionen. I början av 2012 är han i riksfinal.

Ett försvinnande i Lima fick en tragisk upplösning. Efter flera veckors sökande hittades en försvunnen Limabo drunknad i älven.

December

150 personer åkte i början av sommaren protesttåg till Stockholm i ett av många försök att rädda persontrafiken på Västerdalsbanan. Allt skulle visa sig förgäves. 10 dec gick sista tåget och persontrafiken hade nått järnvägs ände efter nästan 120 år.

Vägs ände nådde en flerårig schism mellan fjällkyrkan i Sälen och Lima-Transtrands församling. Trots medlingsförsök och att biskopen försökt gjuta olja på vågorna kunde man inte enas om framtida drift. De populära fjällkyrkorna ska nu stängas. I minst ett år, sägs det. Frid på jorden...

...och Gott nytt år!

Mer läsning

Annons