Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-årskalas för damklubb

Lions kvinnoklubb Gagnef Daldockan fyller 20 år och förbereder sig på att bjuda tillbaka till Gagnefsborna. 1,2 miljoner kronor har samlats in till välgörenhet genom åren.
– Gagnsingarna är inte snåla, säger Maj-Britt Persson.

Från början var det 16 medlemmar som bildade Daldockan, sex av dem är fortfarande kvar och Maj-Britt Persson är en av dessa.

– Jag var med på tiden innan, då det hette Lioness Club och var en avdelning till herrklubben, säger Maj-Britt Persson.

Hennes man som var president i herrklubben övertalade henne att börja i damklubben. När det bildades en egen förening så skulle den ha ett eget namn och döptes efter den gamla kulturblomman Daldockan.

Numera är det 34 medlemmar i klubben. Birgitta Eriksson berättar att de inte kommer växa så mycket mer eftersom de måste hinna lära känna varandra. Varje ny medlem får en fadder som hjälper till.

Det finns en viss mytbildning kring Lions club, dock inte i lika stor utsträckning som till exempel frimurare. Detta beror till viss del på att en del seder kommer från Amerika där Lions ursprungligen startade.

– Man kan säga att vi har minst ritualer. Vi säger inte exempelvis "herr president" utan vi räcker upp handen när vi har möten, säger Maj-Britt Persson.

Gemenskap och att få hjälpa andra – det är vad som lockade de båda till Gagnef Daldockan. Mycket arbete går åt varje år till att anordna insamlingarna. Varje vecka arbetas det i Bäsna för att förbereda loppisarna.

Inför påskrisförsäljningen görs det pappersblommor för att pynta risen. Inför julmarknaden är det tomteverkstad och då görs det tomtar och änglar.

I början samlades pengar in genom att tömma glasigloos och vid midsommar fick allmänheten tippa hur många bilar som passerade en viss tid vid vägskälet i Djurås.

För att ge tillbaka till Gagnefsborna som har skänkt under årens lopp så kommer det vara jubileumsfirande den 20 oktober i IOGT-lokalen i Björbo. Där kommer föreställningen "En nostalgiresa med Björborevyn" att ges till vilken allmänheten kan köpa subventionerade biljetter.

En jubileumsmiddag kommer det vara innan då två stipendier ska delas ut. Alla medlemmar betalar för sig själva.

– Det är därför allt går oavkortat till välgörenhet. Vi betalar all fika och omkostnader med medlemsavgiften, säger Birgitta Eriksson.