Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

185 protesterar mot rivning i Gubbo

Riv inte den 102-åriga skolbyggnaden.
Och riv heller inte gymnastikbyggnaden.
Så kan en protestlista sammanfattas gällande skolområdet i Gubbo.

Annons

Under fredagen anlände till kommunen en protestlista med hela 185 namnunderskrifter, dock utan att någon av skribenterna står som kontaktperson i ärendet.

På ett försättsblad till namnlistorna andas den okände skribenten stark oro över att 102-åriga Gubbo skola ska rivas för att ersättas av modulbyggnader, som av kommunen tidigare pekats ut som mer kostnadseffektiva och även mer anpassade för modern undervisning.

Tidningen kunde på fredagen inte nå vare sig kommunalrådet Leif Nilsson eller kommunens tekniske chef P-O Dahlström för en kommentar till om det stämmer att skolbyggnaden är planerad att rivas.

Fastighetstekniker Erik Hägerman är dock osäker på om det är så.

– I framtiden kanske tanken är så, men vad jag känner till är i alla fall inga sådan beslut tagna. Men det där ska egentligen P-O (Dahlström) uttala sig om, säger Hägerman.

Desto mer insatt är Erik Hägerman gällande det fuktskadade gymnastikhuset intill Gubbo skola, vilket kommunen redan har fattat beslut om att riva under nästa år.

Enligt protestskrivelsen har ingen mätning av mögel skett. Nu höjs därför röster för att gymnastikhuset ska renoveras i stället för att rivas, vilket dels kan få tillbaka skolans idrottslektioner till byn (för närvarande bussas barnen till andra idrottshallar), dels kan rädda den kvällsaktivitet som tidigare funnits i gymnastiksalen (gymnastik, innebandy och barnverksamhet).

Men enligt Erik Hägerman är beslutet om att riva gymnastikhuset oåterkalleligt, då fuktskadorna är allt för stora.

– En mögelprocess har satt i gång i sanitetsutrymmena (duschrum). Jag var med när mätningar gjordes och då var det så hög fuktpåkänning ytterst att det därmed längre ner finns mögelangrepp.

Hägerman tillägger:

– Det är inte bra att vistas där inne, så beslutet om rivning är helt riktigt.

För de som skrivit på namnlistorna återstår därmed hoppet att kommunen ska välja att satsa på bygge av ett nytt idrottshus i Gubbo.

För något fortsatt resande till idrottslektioner önskas inte. Som avslutning på protestlistan ställs frågan: "Hur mår barnen av alla dessa resor?"