Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 flygplan kom på Kräftstjärtsvängen

Uppe i luften susade flygplan förbi och firade tillsammans med många besökare den 23:e upplagan av Kräftstjärtsvängen.

Annons

– I år har flygare från stora delar av Sverige, Europa och även USA tagit sig hit till Siljansnäs, berättar Ingmar Lind vid flygklubben.

En långväga besökare var Samo Kenda från Ljubljana i Slovenien. Drygt fem timmar hade det tagit för honom att flyga sin Cirrus SR22 till Dalarna.

– Jag och min familj har ett fritidshus i flygbyn alldeles intill flygfältet. Vi tycker väldigt mycket om att vara häruppe. Det är lagom varmt och så är de flesta människor mycket mer avslappnade, säger han.

Totalt sett fanns närmare 150 gästande och 30 hemmahörande flygplan på plats vid Siljansnäs flygfältet i lördags. I en spridd ström flög de över flygfältet och visade upp sig för publiken.

– Det jag sitter i är en motordrivet segelplan som kan flyga väldigt snabbt. Alldeles nyss kom jag upp i 250 kilometer i timmen och det är en självklart en hög hastighet, berättar Rune Leander.

I säkerhet på marken stod Kristian Wingefors från Karlstad och betraktade skådespelet. Runt omkring honom på flyfältet fanns både standardplan och specialbyggen.

– För mig är det givet att vara med på Kräftstjärtsvängen som ju är Sveriges största flyg-in. Det var bara att sätta sig i flygplanet och åka norrut, säger han och berättar att han tagit sig till Siljansnäs i en Jabiru 450 UL.

Det som lockar honom med flyg är den frihetskänsla som infinner sig när planet väl tagit av.

– Jag tycker att få saker slår det. När jag flyger kan jag släppa alla vardagsproblem och bara ta det lugnt, säger han.

Någonting som Ove Englund från Västerås kände igen sig i. I över tjugo år har flygmaskiner varit hans stora intresse och senare också levnadsbröd.

– Visst är det så att det här med flyg hjälper mig att slappna av. Det är riktigt mäktigt att sitta ensam i ett plan och titta ner på landskapet som breder ut sig, säger han.

Annons