Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

175 miljoner kronor satsades - nu står hoppbackarna helt oanvända

Drygt 175 miljoner kronor investerades i backarenan på Lugnet inför skid-VM i Falun 2015.
Ett år senare står backarna där helt oanvända - som ett monument över en svunnen VM-tid.
– Falu kommun har byggt en anläggning som inte används, här har vi inte lyckats ännu, säger fritidschefen Tomas Jons.

Falu kommun satsade - via det kommunalägda bolaget Lugnet i Falun AB - stora pengar på att förvandla Lugnet till en toppmodern arena för skidor och backhoppning inför skid-VM 2015.

Så mycket blev den totala VM-notan för kommunen

Ett år senare är läget detta:

Skidstadion används dagligdags för träning, av både elitåkare och motionärer, och på tävlingsprogrammet finns både stora nationella tävlingar och världscuptävlingar med hela världseliten på plats.

Hoppbackarna däremot står helt oanvända. Varken några träningar eller tävlingar finns inplanerade, och backarna är inte ens preparerade.

– Det känns tråkigt att det har blivit så här. Backarna är byggda för att användas, just nu är tyvärr verkligheten en annan, säger Tomas Jons.

Trodde verkligen kommunen att backarna skulle kunna användas fullt ut efter VM?

– Ja, det trodde vi utifrån den satsning som gjordes från vår och skidförbundets sida. Vi byggde backar och skidförbundet byggde verksamhet.

TV: Se en längre intervju med Tomas Jons om hoppbackarna

Lugnet i Falun AB stod för de stora investeringarna, men det är kultur- och fritidsnämnden som hyr anläggningarna.

För att spara pengar tog nämnden i höstas, på förvaltningens initiativ, ett beslut om att inte preparera hoppbackarna den här säsongen. På så sätt sparar nämnden in 700 000 kronor.

– Vi hade budgeterat för drift av backarna under perioden december till mars, men eftersom inga aktiviteter finns inplanerade i dem, tog vi beslutet att inte preparera backarna, säger Tomas Jons.

Ända sedan Falun tilldelades skid-VM 2010 har kritiska röster höjts mot investeringarna i hoppbackarna, och en oro funnits för att de ska stå oanvända efter VM.

Nu är verkligheten den.

– Det är klart att kritikerna får vatten på sin kvarn som läget är i dag. Men kommer ingen hit och tävlar, är det ingen som är intresserad av att komma hit och träna heller. Vi måste få tävlingar i backen, men vem tar kostnaden som tävlingarna för med sig?

Något svar på den frågan finns inte i dag. Svenska skidförbundet har dragit ner sin satsning på backhoppning över huvud taget, och vill inte heller satsa pengar på enskilda backtävlingar.

Klart besked från Årjes: Skidförbundet tar inget ansvar för Faluns backar

Falu kommun varken kan eller vill, och inga andra tänkbara arrangörer finns heller i nuläget.

Falu kommun har lagt ner 174,9 miljoner kronor på backstadion, en svindlande summa under rådande omständigheter.

Men enligt Tomas Jons, hade investeringsnivån för backarna kunnat hamna på en betydligt lägre nivå.

– Hade vi kunnat förutse situationen vi har nu, hade backarna kunnat byggas på annat och billigare sätt. Backarna nu är byggda för att de ska användas under 15-års tid, perioden december-mars. Investeringskostnaden är därför hög, men driften låg sett till kostnaden per dag.

– Men sett till nuläget, kunde en mindre investering ha gjorts i stället med färre permanenta saker på plats. Då hade visserligen kostnaden blivit dyrare för varje gång som backarna används liksom själva driften, men det alternativet kanske hade varit att föredra, menar Tomas Jons.

Vad händer om backarna fortsätter att stå oanvända i flera år framåt?

– Det blir förstås svårare att räkna hem själva investeringen, då totalkalkylen påverkas. Men backarna i sig förstörs inte, och FIS-certifieringen räcker i många år framåt.

– Själva backstadion kommer att användas redan i mars, då Clash of Nations avgörs.

Vad har skid-VM betytt för Lugnet i övrigt?

– Att allt fler kan tänka sig att lägga stora evenemang här. Skid-VM visade världen att Falun är en evenemangsstad av rang med en tillhörande arena i toppklass. Jag är övertygad om att det kommer att visa sig åren som kommer.

Starkare varumärke en effekt efter VM.

Bergbanan och museet lockade många besökare.

– Vi har utöver hoppbackarna utvecklat utearenan till att bli än mer anpassad för moderna stora evenemang året runt, vilket gör Lugnet till en på många sätt unik arena. Utan skid-VM hade vi inte haft det Lugnet vi har i dag, det måste man komma ihåg.

Läs även Runnbergs krönika från idag: Här står skattebetalarnas pengar och rostar