Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 vindkraftverk 2,5 mil från Malung

Wpd Onshore Stöllsäterberget AB planerar för en vindkraftspark om 10-17 vindkraftverk med 200 meters höjd i gränsområdet mellan Torsby kommun och Malung-Sälen kommun.

Annons

Det 529 meter höga Stöllsätersberget ligger 27 kilometer sydväst om Malung och tolv kilometer från närmaste samhälle, Stöllet i Värmland.

Den tänkta vindkraftsparken ligger långt från bostadshus, vilket gör etableringen mycket lämplig från ljud- och skuggsynpunkt enlligt Wpd och inga hus ligger inom det område där man väntar sig störningar av ljud och skuggor.

"För vindkraftspark Stöllsäterberget bedöms påverkan på landskapsbilden från omkringliggande bostäder och byar bli begränsad, då utblickarna ofta är korta. Synlighet från omkringliggande höjder och utblickspunkter avsesutredas och fotomontage kommer att tas fram till samrådsmöten", skriver pd i det informationsblad som skickats till länsstyrelserna i Dalarna och Värmland.

Vindkraft kan skada fåglar och fladdermöss. Men närmaste observation av örn sågs år 2006 vid Norrmyrarnas naturreservat en halvmil nordväst om projektområdet. Inventering av örn i området pågår. Ingen förekomst av fladdermus finns rapporterad skriver wpd.

I den tidiga remissen har inte Försvaret, TeliaSonera, Telenor, 3GIS/3 Tre eller Tele2 haft några synpunkter på etableringen.

Samråd med myndigheter, allmänheten och särskilt berörda planeras till under 2012.

Bygget kan om alla beslut fattas snabbt starta tidigast 2015.

Torsby kommun håller på att ta fram en vindbruksplan, där man i underlaget pekar ut Stöllsäterberget som en tänkbar plats för vindkraftsetablering.