Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 byar erbjuds fiberanslutning

När väl 1 100 husägare i Ludvika kommun skrivit på avtalet är saken klar. Då kommer IP Only Dalarna/byNet att börja bygga fibernät i ett område som sträcker sig från Klenshyttan i söder till Nyhammar/Saxhyttan i norr.

– Det känns väldigt skönt att ha fått fram ett beslut, säger Ari Heinonen i Grangärdebygdens fibergrupp.

Han tror inte att de 1 100 undertecknade avtal som fiberaktören pekat ut som miniminivå är något problem.

– Det är nog snarare lågt räknat, en rimlig andel av de adresser som finns inom området, tillägger han.

Intresset för att bli anslutet till ett riktigt bredband bedömer han vara så stort att han antalet avtal lär bli betydligt fler än 1 100.

– Men naturligtvis är det så att vi är på den säkra sidan först när tillräckligt många skrivit på.

När det gäller anslutningsavgiften är den nu återigen 19 900 kronor per fastighet, vilket nu även inkluderar håltagningen i husväggen för att dra in fiberkabeln i huset.

Grävningen från tomtgränsen och in till huset ingår däremot inte.

– Flera entreprenörer har dock fått förfrågningar från oss så det blir nog ingen högre merkostnad, påpekar Ari Heinonen.

Han betonar att med tomtgräns i det här sammanhanget avses gräsmattan kring bostadshuset, inte den yttre fastighetsgränsen.

Så sent som i mitten på maj månad låg IP Onlys/byNets bud på 22 900 – 3 000 kronor över det pris som byarna erbjöds tidigare.

Johan Lindström på byNet förklarade då att fördyringen berodde på att det visat sig finnas mer asfalt i vägen än man räknat med.

Att prislappen nu är tillbaka vid utgångsläget tolkar byarna tio personer stora referensgruppen som att den konkurrens som uppstod när även Fibergruppen (ingår i Telia/Skanovasfären) visade intresse för bygga fibernät i byarna.

Men enligt Johan Lindström är det Ludvika kommuns dämpade krav på återställning av uppgrävd mark som medför att kostnaden per fastighet kan sänkas.

Han har dock inte koll på hur lång tid byborna har på sig att skriva på de avtalsunderlag som ska skickas ut under nästa vecka.

– Men det har pratats om att vi vill ha in avtalen senast till sista juli.

Och om allt flyter på som det ska bedömer Johan Lindström att fiberprojektet kan fibernätet kan börja byggas under september månad.

Fotnot: Aktuella "fiberbyar" är Skeppmora, Klenshyttan, Blötberget, Gonäs, Björnhyttan, Saxberget, Saxdalen, Ullnäsnoret, Kallhaga, Sunnansjö, Norhyttan, Stensbo, Grangärde samt byarna kring Bysjön – Nyhammar, Östanbjörka, Rönnäset och Bredberget.