Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åring startar Speakers corner

Johan Lindgren är initiativtagare till ett speakers corner som han inviger klockan ett på Stora Torget i dag.

Hur kom du på den här idén?

– Jo jag läste att de hade sådant i London och då tänkte jag att vi i Sverige sitter ofta tysta, vi sitter hemma och säger aldrig ifrån fast det är något vi verkligen brinner för. Då tänkte jag att det här är ett utmärkt tillfälle, både för Falu kommun eftersom det här är det första i Sverige, och för ungdomar och vuxna att kunna göra sig hörda på ett annat sätt.

Hur gick du tillväga för att få till ett speakers corner?

– Jag lämnade in ett medborgarförslag och sedan argumenterade jag för det inför trafik- och fritidsnämnden, så där fick jag bifall och så gick förslaget igenom.

Vad hoppas du nu på med speakers corner?

– Jag hoppas så klart att folk ska börja diskutera mer. Det är ju inte politikerna som ska förändra samhället utan det är vi som ska göra det, det är väl den högsta förhoppningen, men åtminstone att hörnet ska användas vid någon manifestation eller i något annat sammanhang när det passar. Jag tror inte att folk kommer att ställa sig där spontant och prata i början i alla fall. Förhoppningsvis blir det mer och mer, folk ska kunna gå upp när de vill.

Vad skulle du vilja säga om du gick upp och talade nu?

– Rent spontant skulle jag ta upp ett totalt förbud mot genmanipulering och prata mycket för demokratin.