Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 år och Klassiker

Hon gillar utmaningar.
Linnéa Forsén har i år genomfört Klassikern, det vill säga Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.
– En fantastisk upplevelse, tycker 17-åringen, som funderar över nästa utmaning – att utbilda sig till läkare.

Som 15-åring sprang hon fjällmarathon – 43 kilometer i fjällterräng och totalt 1800 höjdmeter – och det har hon gjort ytterligare två gånger.

Hon fortsatte med Tjejklassikern för att som 16-åring genomföra Halvklassikern. I år har hon genomfört Klassikern, vilket innebär att hon avverkat:

*Vasaloppet, 90 km skidåkning.

*Vätternrundan, 300 km cykling.

*Vansbrosimningen, 3 km simning.

*Lidingöloppet, 30 km löpning.

Dessutom har hon fått med sig pojkvännen, enduroåkaren Lars Löfgren i Vasaloppet, mamma Bodil och pappa Björn i Lidingöloppet och Björn och inte minst morfar Calle Andersson, 70 år, i Vätternrundan. Och Calle, som åkt loppet två gånger tidigare, noterades för nytt personligt rekord.

Linnéa har också åkt Siljan runt, sprungit Tjejruset och en hel del annat

– Vätternrundan var det lopp jag var mest orolig inför. Jag förstod att det skulle vara svårt att hålla fokus på cykling under så lång tid. Men vi klarade det på 13 timmar och morfars rutin var ovärderlig, han fick sätta tempot, berättar hon och tillägger att hon finner en enorm glädje i att träna tillsammans med sina kamrater och familjemedlemmar.

– Klassikerloppen är stora folkfester och det är roligt att uppleva dem inifrån, att få se så många människor i olika åldrar kämpa mot ett gemensamt mål, fortsätter hon.

Men en sak stör henne:

– Jag hade velat klara samtliga lopp på en totaltid under 24 timmar.

Att det inte lyckades beror till stor del på att hon under Vasaloppet fick en allergichock.

– Jag fick medicin i Evertsberg och kunde fortsätta, men tiden blev inte den jag räknat med, säger hon och låter för ett ögonblick besviken.

Men sedan rycker hon på axlarna och konstaterar att det finns fler utmaningar.

När Gagnefs IF på måndagskvällen inledde träningen inför årets skidsäsong debuterade hon som ledare och hennes livs stora utmaning ligger framför henne.

– Jag går naturvetenskapliga linjen vid gymnasiet i Leksand och vill bli barnmorska eller helst läkare. Eftersom jag pluggar mycket behöver jag ut och röra på mig, rensa hjärnan och få frisk luft, gärna längs Friluftsfrämjandets fina vandringsleder, förklarar hon och tillägger att hennes idrottsintresse kanske gränsar till det extrema.

Hennes föräldrars idrottsintresse har självklart inverkat på hennes val av fritidsintresse.

– De finns där och stöttar, inspirerar och motiverar, men besluten är mina egna. Det är mitt liv, förklarar hon och ser bestämd ut, extremt bestämd.