Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring friad efter åtal för hockeyvåld

Hockeyspelaren har friats av Mora tingsrätt från misstankarna om att han under en pojkmatch i vintras gjort sig skyldig till misshandel av en motspelare.

16-åringen fick matchstraff och avstängning enligt regelboken. Mindre vanligt är att, som i det här fallet, även bli åtalad för misshandel.

Tingsrätten finner det inte ställt "utom allt rimligt tvivel" att den aktuella händelsen i pojkmatchen har gått till just på det sätt som åklagaren angett. Därför ogillas åtalet.

Motspelarens skadeståndskrav, 5 000 kronor för kränkning samt 500 kronor för sveda och värk, lämnas också utan bifall av rätten.

Enligt åtalet hade 16-åringen med uppsåt tillfogat motspelaren smärta i hals och nacke genom att bakifrån med sin ena arm ta tag runt motspelarens hals. Båda föll omkull på isen och där skulle 16-åringen ha pressat eller hållit sin arm mot motspelarens hals så att denna fick svårt att andas.

16-åringen fick matchstraff och blev avstängd. Men från motspelarens sida blev han även polisanmäld för misshandel och senare åtalad.

Att de båda spelarna hamnat på isen med 16-åringen ovanpå är klarlagt. Men däremot varierar uppgifterna från de inblandade och flera vittnen om hur greppet sett ut, om det varit runt kroppen, armen eller halsen.

Motspelaren hävdade att han inte fick luft och greps av panik. Efteråt hade han i ett par veckor haft ont i nacken. Men läkarundersökning hade inte påvisat någon skada.

16-åringen berättade att motspelaren hade skrikit högljutt, vilket tydde på att han kunde andas, och han nekade till att ha haft någon arm vid motspelarens hals.

Rätten konstaterar i sin bedömning att det grepp på motspelaren, som 16-åringen gjorde sig skyldig till, får anses vara en reaktion på det regelbrott, slashing, slag med klubban, som motspelaren i en tidigare situation gjort sig skyldig till och blivit utvisad för.

Rätten menar att den reaktionen ligger inom ramen för ishockeyspelets idé, även om den förvisso var otillåten enligt ishockeyreglerna.