Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring dömd för våldtäkt mot barn

Nu har den i dag 16-årige ynglingen mot sitt nekande dömts för våldtäkt mot barn.

Det var i september 2009 som den 12-åriga flickan besökte 15-åringen i hans hem i Borlänge. Besöket slutade med att de hade samlag i pojkens rum.

Flickan har i förhör berättat att hon inte blev tvingad till samlaget och att de dessutom använde kondom.

Efteråt mådde hon ändå mycket dåligt över vad som hänt och hon berättade efter en tid om händelsen för sin storasyster som tidigare varit tillsammans med 15-åringen.

Så småningom berättade hon även för sin mamma och tillsammans beslutade de att göra en polisanmälan.

I polisförhör har pojken nekat till att ha haft sexuellt umgänge med flickan och han har även nekat till att hon över huvud taget skulle ha besökt hans bostad.

Flickan har dock i förhör kunnat ge en mycket detaljerad beskrivning över både bostaden och pojkens rum. Rätten anser det därför ställt utom allt rimligt tvivel att hon besökt hans bostad och rum.

Rätten ser inte heller någon anledning till att hon skulle ljuga om händelsen då hon varit införstådd med att både mamman och systern skulle ogilla att hon hade kontakt med 15-åringen.

12-åringen tvingades även att genomgå en gynekologisk undersökning efter träffen med pojken eftersom hennes syster i sin relation med honom smittats med klamydia.

Sammantaget finner tingsrätten det ställt utom allt rimligt tvivel att flickans berättelse överensstämmer med verkligheten. Rätten anser också att gärningen inte kan bedömas som mindre allvarlig då de två inte haft någon kärleksrelation. Han döms därför för våldtäkt mot barn.

"Att våld och tvång inte förekommit saknar betydelse i detta fall, eftersom det inte krävs för att det ska vara fråga om våldtäkt mot barn, när barnets brist på mognad gör att barnet inte kan samtycka till att ha sex", skriver tingsrätten i sin dom.

Hänsyn tas dock till att pojken endast var 15-år vid gärningstillfället samt till att ovanligt lång tid hunnit gå mellan anmälan och rättegång.

Han döms därför till ungdomstjänst i 100 timmar. Straffvärdet för en vuxen hade enligt rätten varit två års fängelse. I domen ingår då även två fall av snatterier där rätten finner den i dag 16-årige ynglingen skyldig.

Han ska dessutom betala ett skadestånd till flickan för kränkningen med 75 000 kronor samt till att betala 500 kronor till brottsofferfonden.