Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1500-talshus får nytt tak

Den lilla visthusboden på Torsångs hembygdsgård tillhör Dalarnas äldsta hus i sitt slag. Huset är väl bevarat, men behöver ett nytt tak.
Det får det i dagarna och det är två specialister på gammal timringsteknik som har fått uppgiften.

Huset är inte stort, men en raritet tack vare åldern och dess historia. Byggnadsåret är förmodligen någon gång mellan åren 1560-1570, vilket enligt experter framgår av hur timret är bilat. Huset är alltså nästan jämngammalt med Ornässtugan som byggdes i början på 1500-talet.

Det man vet om husets historia är bland annat att det har stått på gården Ramsnäsholm, strax nedanför Rankhyttans herrgård i Vika socken. Det flyttades sedan till Solbergstorp i Ornäs och så småningom, i samband med att Torsångs hembygdsförening bildades, till hembygdsgården. Vid den tiden, i slutet av 1920-talet fick föreningen huset i gåva av Skogens Kol AB som då ägde byggnaden.

Nu får alltså visthusboden ett nytt tak och det görs av samma modell som det tidigare, av fura, som klyvs i längdriktningen.

– Vi slår in kilar i stockarna från båda håll. Träet blir nästan som impregnerat när man klyver på det här sättet, fibrerna stängs till skillnad från när man sågar, säger Kål Henrik Sens som tillsammans med Chris Wiggins utför arbetet.

– Jag brukar säga att man bygger hus med träd, inte med trä, när man använder den här gamla hantverkstekniken, säger han och tillägger att han tycker att .

– Det nya taket kostar allt som allt omkring 70 000 kronor, berättar Bo Jansson i Torsångs hembygdsförening.

Hembygdsföreningen bidrar med cirka 20 000 kronor och resterande del betalas med anslag från länsstyrelsen. Pengarna kommer från "Hus med historia", en statlig satsning på hembygdsgårdarnas byggnader.

Bo Jansson berättar vidare att taket förutom timmer också förses med plåt, som ytterligare ska förlänga livslängden.

Varje taksida förses dessutom längst ned med näver, rysk sådan, som får sticka ut en bit för att ge det rätta intrycket av hur huset en gång såg ut. På den tiden var det näver som gällde för hela slanten, i flera lager.

Ursprungligen hade huset också ben. Dessa har murknat för länge sedan, nu vilar huset på stenar. Ben ska huset få igen, det är en målsättning.

– Det får bli nästa projekt, säger Bo Jansson.