Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 miljoner till nytt företagsstöd

Tillväxtverket anslår 150 miljoner i nytt riskkapital till företag i Gävleborg, Dalarna och Värmland.

Annons

Som en följd av regeringens tidigare beslut om åtta regionala strukturfondsprogram så har nu Tillväxtverket fattat beslut om en riskkapitalsatsning i Norra Mellansverige för perioden fram till 2020

Beslutet innebär att Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län får 150 miljoner kronor tillgängligt för riskkapitalinvesteringar, varav 75 miljoner kommer från EU:s regionala utvecklingsfond.

– Små företag står för en allt större del av tillväxten i Sverige. Samtidigt upplever vissa snabbväxande små företag svårigheter att få tag på riskvilligt kapital, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

Almi Invest i Norra Mellansverige planerar att investera i ca 36 nya företag mellan 2015 – 2020 i den nya fonden. Investeringarna från fonden matchas med privat medfinansiering.

– Riskkapitalfonderna kommer att lägga grunden för en regional infrastruktur med riskvilligt kapital. På sikt innebär det goda förutsättningar för hållbar regional tillväxt i form av fler nya jobb och konkurrenskraftiga företag. Detta är särskilt viktigt för små och medelstora företag i tidiga skeden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

- Kapital för utveckling och expansion av små företag är centralt för förnyelse i det svenska näringslivet. Därför är det glädjande att en ny riskkapitalfond i Gävleborg, Dalarna och Värmland kommer att förse fler företag med kapital under de kommande åren. Detta är en ny kraftfull förstärkning av tillgången till riskvillig finansiering i Norra Mellansverige som tillsammans med privat medfinansiering kommer att bidra till utveckling av expansiva företag, säger Mikael Damberg som också föreslagit en nedläggning förra regeringes statliga riskkapitalbolag Inlandsinnovation som fick 2,5 miljarder.