Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 jobb bort inom Mittmedia

MittMedia med cirka 1000 anställda meddelade på måndagen att mellan 130 och 150 tjänster, varav 100 anställda inom redaktion, ska bort inom en treårsperiod. Samtidigt inleder Mittmedia en digital omställning.

Annons

Mittmediakoncernen, som ger ut 17 lokala dagstidningar, däribland Dalarnas Tidningar med editionerna Falu-Kuririen, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning och Mora Tidning genomför under de kommande tre åren en digital omställning och 100 av tjänsterna finns inom den redaktionella verksamheten.

Redaktionschef Ewa Wirén, hur kommer detta att påverka Dalarnas Tidningar med i dag runt 230 anställda?

– Det vet jag inte i dag. Medarbetare hos oss med över 13 års anställning har fått erbjudande om avgångsvederlag och avtalspensioner erbjuds för personer över 62 års ålder. Man bör ha en rimlig tid att fundera så först om två månader när vi ser vilka som nappat på dessa erbjudanden kan vi se och börja arbeta med konsekvenserna.

– Som utvecklingen är nu på mediemarknaden så måste vi ställa om och satsa än mer digitalt och ta betalt för det.

Hur påverkar detta samtalen om ett samarbete med Dala-Demokraten?

– Det här understryker allvaret i situationen på mediemarknaden. Alla medier är trängda och det här understryker vikten av att vi samarbetar.

– Styrkan för DT är vår djupa relationer med våra läsare och annonsörer, nio av tio i Dalarna har en relation till DT och detta ska vi fortsätta att leva med. DT har en starkare ställning än DD men vi ska hjälpa till att rädda dem.

Du är själv i den åldersgrupp där det erbjuds en avtalspension. Nappar du?

– Nej. Jag ska ägna min kraft för att företaget ska ställa om fokuset till det digitala samtidigt som det är otroligt viktigt att fortsätta att göra en bra och lokal pappersprodukt, säger Ewa Wirén, ansvarig utgivare för Dalarnas Tidningar.

Orsaken är enligt koncernledningen minskade annonsintäkter och färre prenumeranter samtidigt som DT med webben nu når fler läsare än någonsin tidigare.