Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 tomma stolar hos Sverigedemokraterna i Dalarna

Sverigedemokraterna har akut växtvärk. I en majoritet av Dalarnas kommuner saknar partiet tillräckligt många kandidater för att fylla alla de mandat partiet erövrat.
– Vi tror oss redan hittat de personer som kan fylla de tomma stolarna, säger distriktsordföranden Jenny Nordahl.

Annons

#Kandulova! Klicka här och se vilka löften Sverigedemokraterna gav i din kommun inför valet!

I valet gick Sverigedemokraterna, SD, kraftigt framåt och erövrade totalt 61 platser i samtliga 15 dalakommuner. Partiet mer än fördubblade antalet mandat. Tidigare hade partiet 26 platser i 14 kommuner, Vansbro var tidigare den enda kommun där SD inte hade något mandat.

Problemet för partiet i dagsläget är att antalet namn på vallistorna inte räcker till för att fylla alla stolar partiet erövrat. I nio av femton kommuner saknas registrerade kandidater. Totalt handlar det om 15 stycken. Värst är läget i Hedemora kommun, där partiet saknar tre av fyra.

– Vi har växtvärk, men jag ser det inte som ett problem. Det är jättekul att vi har sådana stora framgångar. Att folk gillar oss och vår politik. Vi kommer klara detta. Jag tror och hoppas att nya tillkommer som fyller alla våra stolar, säger Jenny Nordahl.

För att SD i praktiken ska kunna fylla de tomma platserna måste ett handskrivet namn på någon ny person dyka upp på en lista. Sedan måste denne person acceptera att ta plats i fullmäktige för SD.

– Redan inför valet hade vi fått in ett flertal nya kandidater, som vi redan granskat och godkänt. Vi hann dock inte få in dem på vallistorna innan tryck. Dessa personer har skrivits in av andra medlemmar på listor i de aktuella kommunerna, säger hon.

SD uppger bland annat att de på detta sätt fått in nya kandidater i Älvdalen, Smedjebacken, Ludvika och Säter. I övriga kommuner där kandidater saknas är läget mer osäkert. Teoretiskt sätt kan någon ha skrivit in sig själv på en lista, för att sedan acceptera platsen och ge stödet till ett annat parti.

– Vi tror att detta kommer lösa sig. Under torsdagen kommer namnen på alla de som skrivits in av väljare offentliggöras av länsstyrelsen och vallmyndigheten. Då kommer vi personligen kontakta dem som vi inte redan vet om. Vår förhoppning och övertygelse är att vi kommer besätta alla platser, säger hon.

Den ökade makten i länets kommuner ska partiet använda för praktisk lokal politik.

– Vi vill prioritera ökade resurser till skolan. Vissa skolor i länet har bland de sämsta resultaten i landet. Det vill vi motverka. Jag hoppas att de andra partierna ser oss som representanter för en folkvilja, och att de inte bara försöker blockera oss, säger Jenny Nordahl.