Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 insläppta mål på tre matcher – Mora IK-tränaren Jeremy Colliton om tuffa starten: "Vi ger iväg för mycket utan anledning"

Mora IK gjorde tre mål och nollade BIK Karlskoga i premiären. Sedan dess har lagets försvarsspel rasat ihop och släppt in i snitt fem mål per match. "Jag tror inte att det är en fråga om kapaciteten utan en fråga om mentala misstag", säger Jeremy Colliton.

Annons

Det är en avslappnad men väldigt besviken Mora IK-tränare som kliver in till presskonferensen efter tredje raka förlusten, 7–5 borta mot nykomlingen Västervik, den här säsongen.

I premiären mot BIK Karlskoga fungerade det mesta. Målvakt- och försvarsspelet såg tryggt ut då det blev 3–0.

Men sedan dess har någonting hänt – Timrå (borta) 2–3, Almtuna (hemma) 1–5, och nu Västervik (borta) 5–7.

Det är 15 insläppta mål på tre matcher.

– Jag tycker att vårt problem finns i den neutrala zonen. Vi ger bort momentum när vi inte vårdar pucken vid linjerna. Jag tycker att vi gör det bra att få in pucken djupt i deras zon. När det gäller försvarsspelet så var vi inte bra i detaljspelet. Jag tror inte att det är en fråga om kapaciteten, utan en fråga om mentala misstag, säger Jeremy Colliton.

Per Holknekt är inkallad som mental tränare för Mora IK. Han behövs kanske nu.

Hur mycket påverkar det här spelarna, mentalt?

– Vi vet att vi kommer att göra mål. Det är inte så att lagen vi möter har sköljt över oss. Det är vi som ger bort chanser. Det kan vi ändra på och måste göra det. Jag tycker inte att killarna ska vara oroliga utan frustrerade. Vi ger helt enkelt iväg för mycket utan anledning, säger Colliton.

Inför tredje perioden byttes Mattias Pettersson ut, vid ställningen 6–3 till hemmalaget, och in kom Timo Niemi. Den förstnämnde fick inte heller särskilt god hjälp av lagkamraterna.

– Det var ingen idé att låta Mattias vara kvar där ute. Vi ville ge Timo en chans. Vi kommer att behöva båda två i vinter. De behöver tävla mer och jag hoppas att vi kan få två riktigt bra målvakter.

Vad säger du om er tuffa start?

– Vi gick igenom en tuff period förra säsongen också. Det är inget nytt och drabbar de flesta lagen. Vår nyckel är att vi måste lära oss vad som krävs för att vinna. Under försäsongen tycker att vi gjorde många bra saker. Men det gör vi inte nu. Det är saker som vi måste fixa, och det är saker som går att ändra på.

Jeremy Colliton tar en liten paus.

– Jag är inte glad, men vi har killar som ska fixa det här. Men vi borde inte ha några fler sådana här lektioner, säger Colliton.

Tycker du att backarna är stressade ute på isen?

– Det är inte bara backarna, utan alla. Vi kan använda sargen och spela enkelt. Vi behöver inte vara komplicerade.

Vad ska ni göra nu för att vända den här trenden?

– Vi ska fortsätta prata om samma saker. Jag förväntar mig en respons.

Vad sa du i pauserna?

– Vi gjorde många bra saker där ute. Jag gillar energin och att vi tävlar bra där ute, och vi skapar mycket offensivt. Vi hade bra fart. Men... Vi kan inte ge bort momentum, säger Jeremy Colliton med eftertryck.

– När du har det måste du ha kvar det. Vi gick igenom det här förra säsongen också och jag hoppas att vi inte behöver vänta lika länge som förra säsongen.

LÄS MER:

Så var Västervik–Mora – minut för minut

TV: Målfest när Västervik besegrade Mora – se alla matchens höjdpunkter här

Marcus Simm: "Drömdebut för Västerviks SHL-lån – Moras försvarsspel håller inte"

Sju insläppta mål blev för mycket –tredje raka förlusten för Mora