Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 dalaföretag reser till Kina för att göra affärer

Nu ska utbytet mellan Dalarna och Wuhan i Kina rulla i gång ordentligt.
I nästa vecka beger ett antal dalaföretag till Kina för att göra affärer inom miljöteknikområdet.
– Det är nu det börjar på allvar, menar Anders Sundvall vid Stiftelsen Teknikdalen som samordnar projektet.

Annons

Det är mellan den 20 och 28 september som 15 stycken dalaföretag verksamma inom miljöteknikområdet befinner sig i Wuhan i Kina för att där knyta möjliga framtida affärskontakter. Detta som ett resultat av de kontakter på politisk och administrativ nivå som tidigare knutits mellan Dalarna och Wuhan.

Men nu är det alltså reda affärer som gäller. Under Kinaresan kommer ett stort antal företagsbesök att genomföras och som en förberedelse har s k matchmaking mellan företag i de olika länderna genomförts såväl här i Dalarna som i Wuhan.

– I Dalarna jobbar vi extra intensivt med att lyfta miljöteknikföretagen. Vi vet också att det finns många kunniga företagare som är villiga att exportera just till Kina och det är för att underlätta dessa kontakter vi arrangerar denna resa. Som liten enskild företagare är det inte så lätt att öppna dörrarna till ett kinesiskt affärsutbyte, förklarar Anders Sundvall som också berättar att det är fem miljöområden som prioriteras i projektet: energi, vatten, avfall, luft och marksanering.

– Exporten av miljöteknik till Kina bara växer och nu ska vi resa dit för att prata affärer. Sverige har ett gott anseende i Kina och vi har därför ett mycket bra utgångsläge, säger Sundvall.

Ett av företagen som är med på resan är falubaserade Extuna Produktion vilka tillverkar skräddarsydda pannor och ackumulatortankar för såväl privat- som företagsmarknaden. De ser nu möjligheter för sina produkter på den kinesiska marknaden.

– Vi har fört diskussioner med Kina en längre tid och även haft kinesiska företag här på besök så vi står mycket väl förberedda inför den här resan. Vårt mål är att framför allt att sälja värmepannor till Kina och den här typen av resa är en bra väg för oss att ta reda på vilket behov man i Kina kan tänkas ha av våra produkter. Samtidigt är vi givetvis också öppna för import därifrån, menar Marit Persson och Peo Persson, Extuna Produktion.

Även från kinesiskt håll är man ivriga att komma i gång med samarbetet och göra affärer.

– Det finns många intressanta områden där det kan utvecklas affärssamarbeten företag emellan så detta är ett projekt som innehåller stora möjligheter för, säger Liang Feiyan som representerar Wuhan stad.

Redan innan sällskapet hunnit resa till Kina finns också ett konkret exempel på att affärer redan görs som en följd av projektet.

– I dagarna blev det klart med en kinesisk stororder för ett av företagen som är med. Vilket företag det handlar om vill jag inte säga ännu då de själva snart kommer att hålla en presskonferens om detta, avslutar Anders Sundvall.