Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

12-åring vägrar gå i skola

Familjen som pojken lever i har en mycket jobbig bakgrund innehållande bland annat våld och övergrepp. På grund av detta har hela familjen fått diagnosen posttraumatisk stress.

Sedan några år tillbaka har modern ensam kämpat med att få tillvaron för henne och de fyra barnen att fungera.

Hon har mått mycket dåligt och efter hand har hon fått stöd. Nu när hon börjat fungera bättre fick hon ett chockbesked. Socialförvaltningen har beslutat att omhänderta hennes 12-årige son.

- Det är på helt felaktiga grunder. Under många år har jag kämpat för att min son ska få det stöd han behöver och ingen har lyssnat.

Hennes son har inte klarat av situationen i skolan från första början. Och nu, i snart tre års tid, har han inte alls gått i skola.

Mamman har vid åtskilliga tillfällen skjutsat honom till skolan, men nästan varje dag har han sprungit hem och vägrat gå tillbaka.

- När andra elever bråkat med honom så sprang han hem, säger pojkens 17-åriga syster.

- Och han råkar i panik när vi åker buss, säger mamman.

Myndigheterna menar att det är pojkens hemmiljö som är orsaken, att familjen lever i en ohälsosam symbios.

- Det är ju bara här han känner sig trygg, säger systern, om hemmiljön varit dålig hade han väl inte sprungit hem.

Mammans rop om att pojken behöver stöd har nu visat sig vara befogat. En utredning utförd av habiliteringen har visat att pojken har Aspergers syndrom.

I myndigheternas dokument framgår tydligt att de inte tror att det rör sig om Aspergers syndrom.

Mamman som ansetts motarbeta myndigheterna säger:

- Ända sedan han föddes har jag sett att han behöver stöd men ingen har trott mig. Nu vill jag bara ha rättvisa för min sons skull.

Fakta: Aspergers syndrom

Personer med Aspergers syndrom har stora svårigheter att förstå avsikten bakom andra människors beteenden och de uppfattar många situationer på ett annorlunda sätt.

Redan som barn har många med Aspergers syndrom en störd sömnrytm, lider av bristande uppmärksamhet och är överaktiva. Eller tvärtom att de är stillsamma, har dålig kroppslig följsamhet och stirrande blick. En del beskrivs som ovanligt snälla och lättskötta under spädbarnsåret, kanske de varit ovanligt nöjda med att bli lämnade ifred. Den stillsamma och försiktiga gruppen gör inte mycket väsen av sig om man håller sig till invanda rutiner.