Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

11 000 skiljer mellan man och kvinna

ABB:s kvinnliga civilingenjörer har klart sämre löneutveckling än sina manliga kolleger. När man inleder ABB-karriären skiljer det en tusenlapp och skillnaderna fortsätter att öka ända upp till 65 års ålder. Då ligger den i genomsnitt på över 11 000 kronor i månaden.

Jämförelsen med Sveriges Ingenjörers riksstatistik ger ett liknande resultat. De 25-åriga kvinnorna ligger cirka tusen kronor under riksgenomsnittet, medan 65-åringarna ligger mer än 13 000 kronor under.

Eftersom Sveriges Ingenjörers undersökning är en ögonblicksbild bland 2000 medlemmar varav 23 procent kvinnor och inte en undersökning av anställdas löneutveckling, skulle kurvorna kunna tolkas som att de äldre kvinnornas lägre lön är en inte åtgärdad rest av tidigare lönediskriminering och att de yngre kvinnorna är på väg att komma ikapp.

Men Bertil Nordqvist, ordförande för Sveriges Ingenjörer inom ABB tror inte på en sådan förklaring.

– Vi fick ungefär samma resultat när vi tog fram liknande kurvor för tio år sedan. Problemet försvinner alltså inte när de äldre går i pension.

Hans slutsats är att det finns klara problem med kvinnliga ingenjörers löneutveckling.

– ABB har en fin policy, men den här undersökningen väcker ju frågan om hur mycket företaget anstränger sig för att leva upp till den, säger Bertil Nordqvist.

I ABB:s mångfalds- och jämställdhetspolicy står att företaget ska ge lika lön och villkor för lika prestation. Det står också att man ska verka för en jämnare könsfördelning inom verksamheterna.

Vad gör ni i lönerevisionerna från fackets sida för att ändra på detta?

– Det är lite olika på olika enheter. Där jag är inblandad brukar vi alltid lyfta fram dugliga kvinnor i lönerevisionen. Personalavdelningarna brukar också säga att de prioriterar kvinnorna men när vi sedan kan se vad som hänt så halkar kvinnorna trots detta efter.

– Det är djupt bekymmersamt, för ABB behöver fler duktiga kvinnor när vi ska stå oss starka i en hård internationell konkurrens. Jag tolkar detta som att ABB har ett bristande intresse att ta detta på allvar. Det här försvårar rekryteringen av nya medarbetare.

Tittar man på riket så verkar det vara ännu värre, 13 000 mot 11 000 på ABB. Är det ett internt problem på ABB eller ett djupt strukturellt fel i Sverige?

– Både och, ofta skyller man lokalt på att det är ett strukturellt problem och tar det som ursäkt för att inte göra någonting.

Kommer ni att kräva en speciell kvinnopott från ABB-klubben inför nästa centrala löneavtal?

– Förhandlingarna om ett nytt centralt avtal startar i höst och då kanske vi är klara i april-maj nästa år. Ett nytt centralt löneavtal får inte försvåra så att vi inte på lokal nivå hos oss anstränger oss för att bryta dessa kurvor, säger ingenjörernas fackbas som också lyfter fram att skillnaden dessutom ger kvinnorna en lägre pension.