Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

102 narkotikabrott och noll våldsbrott på Into the valley i Dalhalla: "Lugnaste eventet jag har jobbat på"

Samtidigt som Classic car week pågår en festival i Dalhalla som lockar besökare från hela världen. Många vittnar om låg alkoholkonsumtion och mycket narkotikaklassade droger under festivalen.
–Jag tycker att de får ta vad de vill, så länge der är så här lugna, säger en ordningsvakt på plats.

Into the valley, som festivalen heter, lockar många besökare från hela världen. Enligt en som arbetar med evenemanget kommer ungefär hälften från något annat land än Sverige, och de som är från Sverige kommer oftast från Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Musiken i Dalhalla denna helg består av långa, enformiga låtar som ofta upprepaar samma femsekundersslinga i tio minuter. För den som har lyssnat en längre stund är det lätt att försättas i någon typ av trans.

Festivalen kännetecknas av lite våld och mycket kärlek enligt besökarna på plats, och en av ordningsvakterna bekräftar uppfattningen.

– Det här är lugnaste tillställningen jag någonsin har varit på, jag var på Dansbandsveckan och där var det mycket mer bråk. Det blir i regel mycket stök i normala krogmiljöer när det är mycket alkohol inblandat, säger ordningsvakten som vill vara anonym.

Den som tittar ut över det dansande publikhavet möts inte av någon hetsig åskådarskara som vill längst fram till varje pris. Istället står de flesta lugnt på sin plats och vajar fram och tillbaka, gärna med stängda ögon.

– Vad jag vet så har det inte varit någon som har blivit våldtagen eller så. Det var lite småbråk uppe på en av campingarna men annars har det varit helt lugnt. Jag struntar i vad de tar för något så länge de är så här lugna, säger ordningsvakten.

Enligt en av de som jobbar med och arrangerar Into the valley är det en väldigt populär festival i Tyskland och Frankrike, många av besökarna har nämligen åkt från dessa länder för att festa i det gamla kalkbrottet. Han vittnar också om att det är vanligt med droger så som marijuana och ecstasy på campingarna och inne på området.

En av besökarna bekräftar att det tas mycket droger på Into the valley.

– Alla här har tagit E (ecstasy) utom jag. Har slutat med droger efter alla hallucinationer. Det jag reagerar mest på är att även om folk är drogade så är alla snälla och dansar, säger en 20-åring från Stockholm som vill vara anonym.

Den allmänna bilden hos besökarna på festivalen verkar vara att alkohol gör en mer våldsbenägen.

– Jag tycker att man bör låta folk vara när det är lugnt. Alkohol ger mer sexuella trakasserier. Här känner man sig trygg, menar 22-åringen.

Polisen i Rättvik berättar för tidningen att man har haft förstärkning från Örebro, Lindesberg, Falun och Borlänge i samband med Classic car week och Into the valley som inföll samtidigt.

– Vi har haft 102 redovisade narkotikabrott i samband med Into the valley och CCW (Classic car week). Jag vågar säga att minst 99 procent av dessa narkotikabrott har anknytning till festivalen i Dalhalla. En person är gripen i centrala Rättvik, resten i Dalhalla, säger Lars Winter på polisen i Rättvik.

Han berättar vidare att man har haft en renodlad narkotikahund till hjälp under brottsbekämpningen under helgen.

Har det inkommit några anmälningar om våldsbrott?

– Vi känner inte till några misshandelsanmälningar eller stölder från festivalen Dalhalla. Vad polisen vet så finns inga anmälningar om våldsbrott, väldtäkter eller misshandelsfall, säger Lars Winter.

I centrala Rättvik så har fyra misshandelsanmälningar kommit in under första helgen. Alla fyra har, enligt polisen, anknytning till Classic car week.

Ladda hem nya versionen av DT:s iPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-App här