Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10-åringar på expedition

/
  • Vintern rasar ut. Våren har gjort sig påmind på skidleden vid Hemfjällstangen.
  • Skeppare Mattsson. Madelene Mattsson, skidskyttetjej och skärgårdsskeppare från Lima var en av ungdomsledarna på skolbarnens fjällexpedition.
  • Ledare med klass. Limaelever med ledare som övernattade på fjället. Bakre raden fr v Kaan Aksoy, Michelle Gillstam, Chalaphinya Halvarsson-Lill, Erik Bergman, Kristoffer Ljung, Emanuel Busk, Madelene Mattsson och Jonas Wikström. Främre raden fr v Johannes Halvarsson, Erik Johansson, Ina Branäs, Emil Gillerås, Olle Söderqvist, Johan Mojanis, Micaela Garpenklint och Beatrice Olers.
  • Bea i täten. Med Bea Olers i täten skidar skolklassen hemåt efter en natt i tält på fjället.

Annons

- Det här har varit roligt, sa Emil Gillerås, en av skolklassens elever då gruppen kom skidande tillbaka.

Expeditionen utgick från Hemfjällstangen. På skidor fick barnen sedan ta sig till Mellanfjällsstugan, som ligger cirka tre kilometer ut på kalfjället.

Där fick de hjälpas åt att resa ett stort militärtält för övernattningen. Tillsammans lagade de också mat på Trangiakök.

- Vi har stekt pannkakor och gjort makaroner med korv, berättade eleverna.

Det fanns flera syften med expeditionen. Från skolans sida var det ett sätt att stärka sammanhållningen i klassen och att ge kunskap om närmiljön i fjällen.

Samtidigt fick barnen praktiska övningar i att förflytta sig på skidor, utbildning i fjällvett på vinterfjäll, fjällsäkerhet och inte minst att ordna till förläggning, göra upp eld och laga mat.

Gruppövningar och lekar, som dragkamp och snöfotboll, stod också på programmet. Fast fotbollen hade någon glömt. Men en enkel boll som fixades till med wellpapp och silvertejp fungerade också.

- Eleverna har förberett och planerat expeditionen. De har aktivt deltagit i utförandet av alla praktiska moment. De har sett att det krävs samarbete för att genomföra en lyckad expedition, säger Jonas Wikström, som genom sitt utbildningsföretag Leading Lights i Sälen har arrangerat expeditionen.

Wikström tillsammans med klassens lärare Kaan Aksoy har dragit upp riktlinjerna för den genomförda expeditionen.

Enligt de första planerna skulle den ha genomförts i mitten av mars. Nu blev det i stället mitten av april och skidföret var inte det bästa så här i slutet av vintern. Bitvis var det barmark på skidleden vid Hemfjällstangen. Men å andra sidan gynnades fjällexpeditionen av ett strålande soligt vårvinterväder.

Tioåringarna klarade strapatserna och uppgifterna mycket bra. Några elever hade i förväg bestämt att de skulle åka hem men de flesta stannade kvar och övernattade ute på fjället tillsammans med expeditionens ledare.

Som ledare medverkade Jonas Wikström och Kaan Aksoy tillsammans med fyra av de ungdomar som förra året i Lima gick kursen 'Ledarskap för unga': Madelene Matsson, Emanuel Busk, Erik Bergman och Kristoffer Ljung.

FOTNOT: Transtrandsfjällen är områdets rätta namn, men det kallas numera uteslutande för Sälenfjällen.

Mer läsning

Annons