Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 000 extra gav fler vårdplatser

För bara några veckor sedan planerades en halvering av sommarens sjukvårdplatser i Falun och Mora. Orsaken var sjuksköterskebristen. Nu har läget förbättrats.
– Vi har lyckats få in fler sjuksköterskor under sommaren. Det betyder fler vårdplatser, säger ansvarige hans Liljeberg.

Landstingets planeringsansvariga för sjukvården har jobbat hårt under våren för att försöka locka sjuksköterskor att flytta semesterperiod från sommarveckorna - från slutet av juni till och med mitten av augusti. Lockbetet har bland annat varit en extra ersättning på 10 000 kronor per vecka för de som flyttar delar av sin sommarsemester.

– Det har delvis lyckats. Ett antal sjuksköterskor har gått med på att flytta sin semester så att vi kan ha fler vårdplatser öppna, jämfört med tidigare befarat, säger han.

För medicinkliniken i Falun handlar det om minst åtta vårdplatser mer under vardagar och fyra fler under helger. Under en del av sommaren blir det minst 46 platser under vardagar och 40 under helger. Normalt har Falun 66 medicinska vårdplatser.

– Det blir alltså inte den stora neddragning som vi tidigare befarade, säger Liljeberg.

I Mora är förbättringen ännu bättre. Normalt har medicinkliniken 62 vårdplatser. I april befarade landstinget en halvering av antalet vårdplatser under sommaren. Nu blir i stället 50-52 vårdplatser öppna.

– Och det är bättre än i fjol, säger Liljeberg.

I Ludvika blir alla ordinarie 38 platser öppna under första delen av sommaren, för att sedan dras ned till 32 under den senare delen av semesterperioden.

– Och det är klart fler än i fjol, då antalet platser var 25, säger han.

För att delvis kompensera för vårdplatsnerdragningen kommer medicinkliniken i Falun ha två olika extramottagningar för snabba återbesök vardagen efter akutbesök.

– Det kommer göra att flödet blir snabbare. I Falun kommer vi även ha tillgång till patienthotellet i år, säger han.

Grundproblemet är bristen på sjuksköterskor.

– Vi måste ha personal för de platser vi håller öppna. Den här bristen på sjuksköterskor - framför allt barnmorskor, barnsjuksköterskor, iva-sjuksköterskor och andra specialister - är något vi delar med hela landet, säger han.

Landstinget menar att situationen är under kontroll.

– Läget är fortsatt skört, men vi kommer kunna klara detta. De akuta fallen prioriteras. Vi drar i stället ned på planerad verksamhet. Få planerade operationer kommer exempelvis att genomföras. Vi prioriterar de mer akuta verksamheterna, säger han.