Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 900 gravrätter saknar innehavare

Norrbärke församling har under de senaste åren skyndat långsamt. Men nu är man inne i en fas där sökandet efter gravrättsinnehavare trappas upp.
I dagsläget saknas det uppgifter på gravrättsinnehavare till cirka 1 900 av totalt 5 000 gravar.

Annons

De aktuella gravarna har nyligen försetts med skyltar som uppmanar närstående, anhöriga eller andra som möjligen sitter inne med uppgifter att vända sig till församlingen.

Ett par år kommer skyltarna att finnas där. Men om ingen har hört av sig efter den perioden kommer församlingen med stöd av begravningslagens paragrafer inleda den process som innebär att gravrätten återtas.

I förlängningen betyder det att även gravstenen tas bort.

Tilläggas kan att i dagsläget finns det ett antal gravar som sedan tidigare varit skyltade av samma anledning. Dessa har därmed hamnat i det läge där församlingen påbörjat återtagandet av gravrätten.

Det framgår samtidigt utsättningen av de nya skyltarna tagit skruv. Innan församlingen ens hunnit få ut sin annons i tidningen angående gravrätterna har folk hört av sig med uppgifter.

– Under torsdagen hade jag så många besök att jag inte hann med mina ordinarie arbetsuppgifter, berättar Mervi Sahlman, som jobbar med gravbokföring på församlingsexpeditionen.

Hon räknar med hjälp av annonsen och tidningens uppmärksammande kommer det att bli en anstormning nästa vecka.

– Men det är vi beredda på, tillägger hon.