Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 400 mil på cykel för att studera språk

Annons

De franska ungdomarna Helene Palut, 21 och Pierre Costa, 22 har givit sig på en mycket tuff uppgift.

Det började redan i Frankrike den 14 november och den långa cykelturen slutar först den 27 september. De båda franska ungdomarna genomför ett projekt där man ska studera minoriteter och deras språk. Anledningen till att de nu befinner sig i Sverige är att de ska göra ett besök under en vecka i Tärnaby där man ska studera samerna och deras språk.

När det här projektet är slut har de två franska ungdomarna cyklat 14 200 kilometer och man har åkt genom de flesta länderna i Europa. Efter starten har man åkt ner mot Spanien och sedan vänt uppåt igen och befinner sig nu på väg från Malung via Mora till Tärnaby.

- Det är intressant men jobbigt många gånger och vi har små resurser att leva på. Vi har 150 kronor per dag i mat som vi fått via sponsorer, pengar som ska räcka till oss båda. Och husrum har vi inte råd att betala utan det för- söker vi få gratis, säger Pierre och Helene då vi träffar dem i Malung sen de sovit ut skö- nare än på många veckor.

När det blir litet varmare ute räknar de franska ungdomarna med att sova ute i sina sovsäckar under bar himmel. Hittills har man tagit in i de mest skilda miljöer, allt från garage till skolor.

- Det var regnigt då vi anlände till Malung på måndagskvällen och vi var rejält frusna men vi lyckades få sova över i skidstugan vid sportfältet och det var toppen, säger Helene och Pierre.

Det var Gunnar Mattsson och Sara Olsson som tog hand om de franska ungdomarna i Malung och de fick ställa in sina cyklar med packningar i deras affär efter Lisagatan. På kvällen fick de möjlighet att bada bastu vilket var första gången för dem någonsin. De fick också möjlighet att torka sina kläder som var genomvåta efter regnandet under tisdagen.

- Vi blev verkligen väl omhändertagna under Malungsvistelsen och det var kul att få bada bastu och sova över i en varm stuga, säger Helene.

Under färden hittills som nu varat i sex månader har man åkt efter de mest skiftande vägar.

- Men den absolut sämsta vägen vi upplevt var den mellan Malung och Värmland. Den var sämre än de sämsta vägarna i Östtyskland, säger Helene och Pierre.

För att bättra på reskassan har man under färden också hållit en del föredrag i bland annat skolor om sitt projekt att utforska minoriteternas språk i Europa. Både Helene och Pierre är mycket duktiga på språk och båda behärskar flera språk vilket gör det lättare att kommunicera med folk man träffar under den unika cykelfärden.

Nästa delmål på deras färd är Tärnaby men innan man når dit har man hunnit besöka en hel del orter i inlandet.

- Vi har i snitt ett program som går ut på att vi ska cykla ungefär åtta mil per dag, säger Pierre.

På tisdagsmorgonen fortsatte färden mot Tärnaby. Och det var två utvilade franska ungdomar som fortsatte färden som slutar först i slutet av september då man cyklat drygt 1 400 mil.

SÖREN HAGA

Annons