Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 000 asylplatser även på Brunnsvik?

Maria Strömkvist (S) har informerat övriga politiker om mail från Migrationsverket att 120 asylplatser är på gång till Grängesberg. Dessutom har två hört av sig i sommar som vill göra 1 000 asylplatser av Brunnsviks folkhögskola.

Ludvika kommun är åter tagen på sängen av Migrationsverket, som för fjärde gången på ett år tecknat avtal med privat fastighetsägare som för 350-500 kronor/dygn erbjuder asylboende.

– I måndags såg jag mailet. I tisdags informerade jag kommunstyrelsen. En grupp tjänstemän är tillsatta från kommun och landstinget vad detta innebär för skola, sjukvård etcetera i Grängesberg. Kommande kostnader får vi givetvis betalt av staten för.

– Krigen i världen skapar enorma flyktingströmmar. Sverige är ett humant land. En bråkdel av flyktingar från till exempel kriget i Syrien kommer direkt till oss i Ludvika genom att Migrationsverket köper platser hos privata. Men nu är vi snart uppe i 520 nytillkomna asylplatser.

(C) tycker det är dags att sätta ner foten mot fler flyktingar till Ludvika?

– Vi har ingen fot att sätta ner. Migrationsverket väljer med vilka privata de anordnar dessa tillfälliga asylboenden. När Sverige får ta emot så många behövde alla kommuner hjälpas åt. Men en bygd som vår behöver också vandrarhem och hotell.

Brunnsviks folkhögskola är också inspanat. Privatpersoner från Örebro och Malung trycker på hos fastighetsägaren och Migrationsverket om att få öppna upp till 1 000 asylplatser av tomma folkhögskolan.

– Men vi tittar också på att köpa Brunnsvik. Får vi till en majoritet i kommunen för köp tror vi att det går att göra något riktigt positivt av fastigheterna för småföretagare, hantverk, vandrarhem, solelproduktion etcetera, säger Maria Strömkvist om kapplöpningen kring ett Brunnsviksköp.

Ludvika kommun har själv avtal om att ta emot och integrera 80 flyktingar per år samt ett tiotal ensamkommande tonåringar. För detta finns välplanerad integration med SFI.