Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

0 – 1 700 kronor för "kommunalarna"

Allt från 0 till 1 700 kronor i lönepåslag.
Det blev utfallet för "kommunalarna" som är anställda vid landstinget i Dalarna.

Det fanns ingen individgaranti i årets avtal och bland aktiva i Kommunalfacket fanns farhågor om att vissa arbetsgivare skulle "nolla" en del medlemmar.

Sådana farhågor fanns till exempel bland kommunalare anställda av Ludvika kommun, men där slutade förhandlingarna med att lönerna höjdes med minst 200 kronor. Ett annat exempel är Smedjebackens kommun där de allra flesta fick månadslönen höjd med 600 – 800 kronor.

Men i landstinget blev alltså en del medlemmar nollade av närmaste chefen som hade att sätta nya lönen. Men ombudsman Annica Lernholt vid Kommunal Bergslagen betonar att det rör sig om några få specialfall.

– De kan räknas på ena handens fingrar och i de fallen finns det en förklaring, till exempel att man redan är rätt lönesatt eller att man är på väg tillbaka efter sjukskrivning. Ingen har blivit nollad för att den anses göra ett så dåligt jobb att den inte är värd någon löneökning. Då skulle vi ha reagerat.

Lernholt berättar att Kommunal i förhandlingarna med landstinget krävde en lägsta garanti på 200 kronor. Men facket fick inget gehör.

– Det ville de inte gå med på. Landstinget tyckte att varje individ ska bli bedömd och lönesättas efter det, konstaterar Lernholt, som dock ser vissa fördelar med det individuella lönesystemet.

– Vi tycker egentligen inte att lönerna ska spridas så mycket. Men samtidigt är det ju en möjlighet till löneutveckling, medlemmar som är duktiga ska självfallet kunna få en större löneökning.

Cirka 1 800 medlemmar, bland annat undersköterskor, skötare, barnskötare, städerskor, kockar och vaktmästare, berörs av avtalet.

Den genomsnittliga löneökningen är 650 kronor, vilket också var den nivå som sattes i det centrala avtalet. Avtalet gäller under perioden 1 april 2012 – 31 mars 2013.