Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att konkurrera med kafeterian

Annons

Godis och mazariner till lunch i skolans ombonade kafeteria, med en mysig film som tilltugg? Eller kostcirkelriktig mat på tallriken i matsalens mer kliniska miljö, med många bord, ingen avskildhet och en hög ljudnivå? Om eleverna får välja blir det kanske kafeterian som vinner och på önskelistan står bland annat fler smörgåsar på menyn.

Det är tät trafik fram till disken i Lorensbergas kafeteria.

Irene Andersson, fritidsledare på skolan, får plocka fram sega röda godisbilar, kokosbollar, glass och dammsugare ur förpackningarna.

- Vi har alltid haft ungefär det här sortimentet, åtminstone så länge jag jobbat här säger hon.

- Det är smörgåsar, wienerbröd, godis, chips - vad som går mest är svårt att säga.

Miljön i kafeterian är läckert genomtänkt, fräsch, ny och färgstark. På väggen en tv som kör videofilm, bord i ombonade grupper kombinerade med höga kaféstolar vid disken.

Irene har inte hunnit se utställningen i matsalen. Ingen har heller ifrågasatt kafeterians utbud, eller inköp.

Högstadieeleverna väljer kafeterian före matsalen ibland, konstaterar hon.

- Det är inte så många som går in och äter - ibland går de dit och tittar och om det inte är bra kommer de tillbaka.

Det är lunchtid måndag och de elever som fyller kafeterian bekräftar Irenes ord.

Karolina Risbridger köper en dammsugare över disk. Hon ratar inte skolmaten, men kompletterar den ibland.

- Det är inte alltid man blir mätt på maten i matsalen heller.

Terese Ek byter skolmaten mot smörgåsar i kafeterian då och då.

- Och ibland kan det vara någon bra film som man vill se, då äter man här i stället.

Det är i stort sett bra sortiment i elevkafeterian, tycker tjejerna, som går i sjuan.

- Fast ibland kan det vara slut på vissa saker, säger Karolina.

- De borde göra lite mer mackor till lunchen och så vidare. De tar slut och då kan man inte komplettera lunchen med en macka efteråt.

Att den mer kallt kliniska miljön i matsalen kan göra att eleverna hellre äter i kafeterian, är flera av de som passerar under lunchen överens om - ett kostcirkelriktigt näringsintag kan trots allt ha svårt att konkurrera med trivsamhetsfaktor och trendig inredning?

LENA RELTE

Mer läsning

Annons