Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sur fisk gladde besökarna

Annons

Kalle Andersson satt stadigt på en stol med en surströmingklämma i var hand. Han intygade att fisken, som luktar så oangenämt för en nybörjare, var en höjdpunkt.

- Jag känner ingen lukt, sade han ärligt.

Som rutinerad finsmakare av den fula fisken, har han helt enkelt vant bort doftelementet.

Men han var långt ifrån ensam. Dagens mattanter slevade upp lass efter lass ur det bruna spadet, lade det tillsammans med mosad potatis på tunnbröd och rullade ihop.

- Det här är hantverk. Alla älskar surströming, hävdade Louise von Hofsten, som konstaterade att produkterna gick åt snabbt.

Den som mot förmodan inte alls hade aptit på surströming, blev utsatt för morska övertalningsförsök. Men efter ett tag kröp det fram att inte alla i personalen heller äter fisken.

- Det är kul att göra tillsammans, konstaterade föreningens president, Gerd Perols.

Ytterligare två riktiga surströmmingsveteraner var Margareta och Karolina Johansson.

- Vi är uppväxta med det, åt väl surströming som bebisar. Det är så gott, berättade de.

På andra sidan gågatan fanns korv och pannkakor.

- Det är ett alternativ till surströmming, förklarade Rolf Johansson.

Enligt honom hade försäljning av denna sorts mat inte fungerat i närheten av de kvinnliga kollegornas tält.

- Blandningen går inte.

Pannkakorna var en ny del för i år, men just när NLT besökte ståndet var det glest med gäster.

- Det beror nog på att minicirkusen uppträder. Annars har det varit hyfsat med tanke på vädret.

I gallerian framför färglada spexande dockor var det mycket riktigt fullpackat. Många Ludvikabor drog sig inomhus till showen och de kvällsöppna affärerna.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons