Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strutsungar eggar besökare

Annons

I det rejält varma rummet spatserar de omkring på långa gängliga ben och pickar i sig små frön.

Men det är långt ifrån första kullen som föds på gården.

- Det tog ett par år innan vi fick kläm på hur man föder upp strutsungar, säger Gunnar Sahlin.

Det är mycket att tänka på och som är annorlunda mot att ha till exempel kor.

- I och med att de föds i ägg och inte har någon fysisk kontakt med modern vid födseln, så är de i princip sterila och mycket känsliga, berättar han.

Därför är det viktigt att de i början matas i små doser med grus och bajs från de vuxna djuren. Gruset är för att de ska kunna smälta maten bättre och avföringen behövs för att göra dem resistenta mot bakterier.

De veckogamla dunbollarna är ett nytt roligt inslag för de som besöker sommarkafét på gården.

Men alla ivriga barn får nöja sig med att titta in genom fönstret till kycklingarna.

- De är känsliga för bakterier ännu, säger Gunnar Sahlin.

Han är nöjd med besökar- antalet den här sommaren.

- Vi har haft cirka 40-50 personer varje dag, säger han.

Mest är det folk från Borlänge, Falun och närliggande trakter som kommer för att se de exotiska fåglarna.

- Men vi har även haft mycket tyskar, danskar och ålänningar här på besök.

Just den här dagen gästas gården av familjen Bäcksholm. Pappa Lars har lovat barnen att de ska få hälsa på strutsarna.

- Jag vill se på kycklingarna, men vi har inte hittat dem, säger femåriga David.

Men när han får syn på de gigantiska strutsarna som står och pickar i sig frön ur blå plast-hinkar blir han entusiastisk.

- Titta, först äter de ur den där och sen dricker de ur den andra hinken, berättar han för tvååriga lillasyrran Jonna.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons