Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stek på mormors vis

Annons

Slottsstek, gräddsås, kokt potatis, lätt kokta grönsaker och pressgurka. Finns det någonting mer rejält och klassiskt svenskt?

Våra mor- och farföräldrar lagade ofta och gärna stek, men i dag är steken som middagsalternativ nästan utrotad. Den har felaktigt fått ett rykte om sig att vara svårlagad.

Att steken tar tid att laga är däremot sant på sätt och vis, men det är inte tillredningen som är tidskrävande, det är först när steken är i ugnen den tar tid på sig, men då sköter den också sig själv.

Vardagskvällar är det förstås bra om middagsmaten är ögonblickssnabb att tillaga. Men varför stresslaga maten jämt? Byt ut den snabba pastan ibland, varva ner ordentligt en söndag och låta middagen ta lite tid, både att laga och avnjuta.

Ta fram din ärvda stekgryta och bjud familjen på en riktigt klassisk söndagmiddag precis som mormor brukade göra.


Barnbarnets slottsstek

Balsamicovinäger och vitlök på slottssteken ger rätten en modern, fräsch och litet yngre smak. Vill du att den ska smaka precis som mormors? Ta bort vitlöken och byt ut balsamicovinägern mot vit- eller rödvinsvinäger.

1-1,5kg bog, fransyska

eller likvärdigt kött,

(köp köttet uppbundet)

500 g morötter

500 g gul lök

5 vitlöksklyftor

5-10 svartpepparkorn

5-10 kryddpepparkorn

3-5 lagerblad

5-7 ansjovisfiléer

2-3 msk balsamicovinäger

2-3 msk sirap (farinsocker,

råsocker eller till och med gelé fungerar)

2-3 dl vatten

25 g smör eller margarin

salt

Gnid in steken med salt. Skala och skär lök och morötter i stora bitar. Skala vitlöken. Bryn steken i matfett i en gryta, lyft den sedan åt sidan en stund medan du bryner grönsaker och kryddor i 5-10 minuter.

Lägg tillbaka köttet i grytan hos grönsakerna, och slå på vattnet. Låt koka upp under lock. Ställ in grytan i 150° ugn tills steken har nått en

innertemperatur på 70°. Det tar ungefär 1, 5 timme, använd stektermometer. Lyft ur steken och svep om den med folie. Låt vila i 15-20 minuter.

Sila av skyn och använd den till såsen. Servera köttet i skivor, med sås, kokta grönsaker och potatis till.


Sås till stek

En härlig grund att variera med smaksättningarna dragon, äpple eller lingon.

2-3 dl steksky

3 dl grädde

2-3 msk soja

1-2 tsk worchestersauce

2-3 msk tomatpuré´eller ketchup

2-3 msk honung eller gele

salt och peppar

maizenaredning

2 msk dragon alternativt 0, 5 dl lingon

eller 0, 5-1 dl äppelmos/rivet äpple.

Koka ihop alla flytande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Tänk på att skyn från steken kan vara väldigt salt, späd i så fall med buljong eller flytande fond. Red av med maizena. Smaksätt med dragon, lingon eller äpple.


Pressgurka (mormorsgurka)

Riktigt präktigt är det att göra egen inlagd gurka till steken, men faktiskt inte alls svårt. Och, så klart, mycket godare än köpt. Precis så här gjorde mormor.

2 gurkor

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

2-3 msk hackad persilja

Skiva gurka tunt med osthyvel. Blanda ätttika, socker och vatten till en lag. Slå lagen över gurkan och ställ svalt över

natten. Precis innan servering häller ni bort lagen och blandar i persiljan.

Lär fler recept här (.pdf)

ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons