Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett pepparkakshus

Annons

Ett glatt skall hörs inifrån huset, när vi försiktigt testar den rustika dörkläppen. Det betyder att någon är hemma och i hallen möts vi av Pia Hellsing och bordercollievalpen John.

Här bor Pia med maken Magnus och dottern Liljan, fem katter och en hund. De fyra äldsta barnen är utflugna, men hemmakära, och hälsar ofta på. Så huset har byggts ut med ett väl tilltaget orangeri mot sjön Liljan, där familjen samlas vid högtidliga tillfällen.

- Jag var bara 14 år när jag hälsade på i huset första gången, och ändå visste jag direkt att det var här jag ville bo, avslöjar Pia.

Men det skulle dröja 25 år innan drömmen gick i uppfyllelse, och familjen Hellsing fick friköpa huset 1995. Sedan dess har de rustat och renoverat, ådrat och marmorerat, för att återställa interiören i ursprungligt skick.

Pia kan husets historia och är en god berättare. Snart har vi fått veta att det sagolika "pepparkakshuset" i Hinsnoret ursprungligen byggts som trädgårdsmästarbostad åt anrika Norhaga för snart 100 år sedan. Därav det fantastiska blomsterfönstret längs hela väggen i finrummet med den ursprungliga rörspisen i marmor på hedersplatsen mitt emot.

Huset är ritat av arkitekten Lars Israel Wahlman, som i sin utformning av trädgårdsmästarbostaden gjort sitt bästa för att underlätta för husmor och tjänstefolk. Alldeles bakom boningshuset har han därför placerat den då livsviktiga visthusboden med plats för vedbod och matkällare.

- Det nära läget har gjort att vi kunnat bygga in visthusboden i huset och fortsätta utbyggnaden ner mot sjön, förklarar Pia.

Visserligen blev det lite problem med golvhöjden, men det löste familjen enkelt med några små pittoreska trappsteg mellan de olika avdelningarna. Här på väg ut till orangeriet har Pia nu sin arbetsplats med dator och symaskin.

Och lite längre in hittar vi också husets nyinredda badrum.

Självklart har all renovering skett med gammal teknik och naturliga material.

- Jag älskar det här huset inte minst för att det är ett sagolikt färghus med djärva kombinationer, fortsätter Pia.

- Titta bara på de gula skåpdörrarna i köket tillsammans med den turkosa färgen på de ursprungliga träväggarna. Vem skulle våga sig på den kombinationen i dag?

Men färgprakten gör sig bra mot den vita spiskåpan och de levande ljusen i arbetshöjd ovanför spisen. Och faktum är att familjen har lagt ner massor av arbete på att hitta tillbaka till ursprunget.

De tidigare hyresgästerna har nämligen försökt modernisera huset med plattor på väggarna och smala fönsterkarmar i stället för de gamla robusta träkarmarna. På samma sätt håller Pia nu på att skrapa fram den ursprungliga röda hallen och trappuppgången till övervåningen.

- Det får ta den tid det tar att återställa huset, och till vardags klarar vi oss bra med köket, tv-rummet och pianorummet på nedervåningen.

Sover gör familjen redan nu på övervåningen, där Magnus också har sitt kontor. Och på gården står lillstugan med två fullt möblerade rum och väntar på de utflugna barnen när de kommer hem.

Fotnot. Norhaga byggdes 1908 som sommarbostad av gitarristen Clas Yngströms farfar Lars Yngström, "och pepperkakshuset" fungerade då som trädgårdsmästarbostad.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons