Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånaden är här

Annons

Enligt en undersökning som Livsmedelsverket har gjort drabbas uppemot 500 000 svenskar varje år av matförgiftning. Vanliga symtom är diarré, kräkningar och magont. Risken att bli matförgiftad ökar under rötmånaden som varar mellan den 23 juli och 23 augusti, den tid på året då det är som varmast.

- I mat finns det alltid bakterier, även matförgiftningsbakterier. För att de ska växa till sig och bli farliga krävs det värme och fuktighet, säger livsmedelsinspektör Maria Eriksson vid miljökontoret i Falun.

Hon uppmanar alla att så här i rötmånadstider vara extra försiktiga i hanteringen av matvaror.

- Egentligen är det samma råd som alltid gäller för hantering av livsmedel - god hygien, bra kylförvaring och bra tillagning där man kommer upp i temperaturer då bakterierna dör, säger Maria Eriksson.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons