Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastlösa mammor tränar tillsammans

/
 • Maja Maxén testar gummistövlarna i storlek 20. Det var hennes mamma som startade bloggen.
 • Malin Stövling, en av initiativtagarna till intervallträningen, dricker lite vatten efter ett intensivt varv.
 • Bebisarna Majken Flood, Maja Maxén och Hennie Stövling tittar på när mammorna flåsar runt i löpspåret. Ingen bebis är ledsen, trots att de får sitta stilla i vagnarna.  Foto: Johan Solum

Annons

Stavgång i slalombacken, intervallöpning, styrketräning, långa promenader med barnvagn och vandring är några av de aktiviteter som Johanna Maxén och Malin Stövling har fått flera nyblivna mammor i Borlänge att nappa på.

- Alla är med på sina egna villkor. Vissa har aldrig tränat, andra är gamla skidorienterare från landslaget, berättar Johanna Maxén och hejar på Vasaloppsvinnaren Daniel Thynell, som också är här i Mellsta och springer.

Själv är hon orienterare och jobbar som lärare när hon inte är mammaledig.

I mars fick hon dottern Maja och tillsammans med gamla träningskompisen Malin Stövling, som samtidigt fick sin dotter Hennie, drog hon i gång en hurtig mammagrupp.

- Vi har bjudit in mammor som vi träffat. Vissa har bara varit med någon gång och andra kommer nästan varenda träff, berättar Malin Stövling.

Aktiviteterna skriver Johanna Maxén om på en blogg där mammorna kan gå in och anmäla sig till de olika träffarna.


I dag är det en mulen septemberdag. Träden är gula och luften frisk. Ett 10-tal mammor står och väntar med barnvagnarna på parkeringen i Mellsta i Borlänge.

Intervallöpning eller promenad står på schemat.

- Jag ska gå för jag har varit förkyld, säger Annika Nilsson som är här med sonen Alvar.

- Jag ska också gå, för jag tycker inte om att springa. Men det är skönt att komma ut i naturen, säger Maria Karlsson som har halvårsgamla Alfred i vagnen.

Mammorna tar sina barnvagnar och travar in i skogen i olika tempo. Vissa halvspringer, andra går lite långsammare.

Efter en kvart stannar Johanna Maxén och Malin Stövling. Johanna tar fram en mp3-spelare med högtalare och slår på lite musik.

Bebisarna tittar rödnosade och storögda på sina sportklädda mammor från vagnarna. Ingen gråter.

Hanna Salander med dottern Astrid, 15 månader, är en av de första att testa löpbanan. Den är några hundra meter lång och tar några minuter att springa.

- Det här är första gången jag är med de här mammorna. Jag har blivit medbjuden av en kompis, berättar hon.

Hanna Salander är löpare på elitnivå och springer slingan lätt och vidrigt snabbt. Hon ser knappt ansträngd ut när hon kommer tillbaks efter knappt 90 sekunders löpande.

- Vi ska springa sex vändor, förklarar Johanna Nilsson.

Hon började springa några veckor efter graviditeten och märker stor skillnad nu mot då.

- Då fick jag ont i bäckenet och det kändes att magmusklerna var slappa. Jag hade inget flås heller. Nu känns det mycket bättre, säger hon och springer i väg tillsammans med Malin Stövling.

Alla håller olika tempo. Det är ingen press. De som inte springer vilar och vaktar barnen.

- Man mår bra av att röra på sig. Man orkar mycket mer och det behövs när man har barn, säger Malin Stövling.

- Jag tror att det är viktigt att komma i gång ganska direkt efter graviditeten när barnen är små och kan ligga i vagnen. Sedan blir det mer och mer krångligt att träna. Då är det bra om man har vanan inne och orkar över hindren, säger Johanna Maxén.

- Det gäller bara att hitta folk som man kan aktivera sig med.

 • Så kommer du i gång efter graviditeten
 • De första 6-8 veckorna efter graviditeten kan man röra sig normalt, ta promenader och cykla om det känns bra. Träna knipövningar och lättare magövningar. Exempelvis kan du ligga på golvet och dra in magen samtidigt som du trycker ner svanken. Däremot är det bra att vänta tills efterkontrollen hos barnmorskan innan du börjar ta i ordentligt.
 • Det är viktigt att träna stabiliteten i bålen efter graviditeten. Träna med boll eller gör andra övningar för att få tillbaka styrkan i mage, rygg och bäcken. När du lyfter din bebis: Dra in magen och böj på benen.
 • Om du blivit snittad eller haft problem med foglossning under graviditeten kan man behöva vänta några månader med viss träning. Men ofta går det att utföra vissa övningar ändå. Känn efter hur det känns när du tränar och undvik tunga lyft om du fött barn med kejsarsnitt. Om du har haft problem med foglossning; försök att träna styrka med benen tätt ihop.
 • Om brösten är stora och svullna av amningen kan man undvika löpning och aktiviteter med hopp. Det kanske fungerar bättre med cykling, spinning, styrketräning, promenader eller simning. Men undvik att simma innan du slutat blöda.
 • Det finns inga nackdelar med att träna sedan du fått barn. Det är jätteviktigt att få tillbaka styrka och kondition efter graviditeten.
 • Undvik övningar som gör ont. Känn dig för.
 • Källa: Råd från olika sjukgymnaster och från Katarina Woxneruds bok Mammamotion

Mer läsning

Annons