Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio anmärkningar mot Säfsgårdens kök

Annons

Arbetsmiljöverket riktar nio allvarliga anmärkningar mot arbetsmiljöbrister i Säfsgårdens tilllagningskök som kan ge personalen ohälsa.

Detta efter en inspektion i mars.

Köket producerar 80 portioner mat per dygn.

Dessa nio punkter tvingas kommunen åtgärda:

– Ventilationen brister och kylan som dras in kan göra personalen sjuk.

– Vid varmluftsugnen tvingas personalen att lyfta över axelhöjd.

– Tunga lyft med 10 kilos potatissäckar på pallar i förrådet kan ge belastningsskador.

– Golvbeläggningen har sådant material att kökspersonalen får besvär i fötter, ben, höft och rygg.

– Tryckkärlen måste få en fungerande egenkontroll eller kontrolleras av ett ackrediterat organ.

– Kokgrytans mekaniska omrörare passar inte och det blir fysiskt påfrestande att röra manuellt i grytans botten.

– Säfsgården tvingas upprätta en förteckning av och riskbedöma alla hälso- och brandfarliga fariga kemikalier som används i köket.

– Säfsgården måste se till att personalen har aktuella säkerhets- och varuinformationsblad på kemikalierna.

– Kommunen åläggs också att göra en riskvärdering av kemikalierna och själva vidta riskreducerande åtgärder.

Kommunen har efter kritiken redan rättat till kritiken mot kemikaliehanteringen, köpt in mattor till köket, ordnat lyftutrustning till ugnen och förrådet. Det som återstår är att tekniska kontoret ska ordna ventilationen, bringa ordning bland tryckkärl och omröraren i kokgrytan.

Mer läsning

Annons