Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matplatsen: Sommarkök på burk

Annons

Där är konservburken kung och vi får använda fantasin för att skapa roliga, soliga rätter med burken som tema.

Det finns mycket gott på burk och med kryddor, och grönsaker med längre livslängd kan du bjuda på både läckra och spännande rätter.

Favoriter när jag själv ger mig ut på fjället är bönor av alla slag, torra eller på burk. Med bönor gör du sallader och grytor.

Sardiner, tonfisk och lax på burk är också bra basvaror, att göra röra till smörgåsen eller äta som förrätt på kex eller toast.

En enkel pastasås får man till med tonfisk, burktomater och torkad oregano. Recepten avser fyra portioner där inget annat anges.


Laxröra
att servera på toast eller fylla en tomat med.
2 dl konserverad inkokt lax
1 tsk pressad citron
1 msk fint hackad blekselleri
1/2 msk riven lök och lite nymald vitpeppar.
Rör i lite olivolja så smeten blir smidig.
-
Sardinfyllda tomater
4 medelstora tomater, skär ur ett lock och tag ut kärnhuset med en sked, hacka inkråmet och lägg i en skål.
1 burk sardiner i olja utan skinn och ben
1 tsk riven gul lök
1 msk hackad blekselleri
2 msk majonnäs
Mosa sardinerna och blanda med tomathacket, majonnäs, selleri och den rivna löken.
Fyll dem med röran, lägg locket på och servera.
-
Röra på sardiner
servera på pita eller tunnbröd
2 burkar sardiner i olja
1 knivsudd pressad vitlök
Tabasco efter smak
1 tsk pressad citron
en halv tesked rivet citronskal
salt samt lite av oljan.
Blanda med gaffel till en jämn smet som du mosar med en knivsudd riven vitlök, pressad citron, cayennepeppar och lite av oljan.
Någon nypa gourmetsalt, brukar inte heller skada.
---
Vit bönsallad som i Toscana
en härlig ljummen sallad som du kan servera som förrätt tillsammans med salami och en skål oliver.
1 burk vita bönor, utan sås
1 msk olivolja av bästa sort
saften av en halv citron
1 liten strimlad färsk lök
1 tsk smulad oregano
salt och peppar
Värm bönorna i sitt spad. Häll bort spadet och strila 1 msk fin olivolja över. Stänk 1 msk pressad citron ovanpå och smaksätt med lite salt och nymald vitpeppar.
Avsluta med att blanda i 1 msk hackad gul lök och oregano.
-
Puré på vita bönor
3 klyftor vitlök
2 burkar vita bönor, naturella och utan sås
2 msk fint hackad persilja
1 msk olivolja
1 tsk fint hackad salvia, eller hälften av torkad
salt och peppar
Häll en halv liter kallt vatten i en stor kastrull. Tillsätt de skalade och tärnade vitlöksklyftorna och låt koka upp.
Öppna burkarna med bönor, häll av vätskan och skölj dem väl i en sil. Häll dem sedan ner i det kokande vattnet.
Låt koka i 10 minuter. Sila av vattnet men spar ett par deciliter det använder vi för att späda moset.
Lägg bönorna och vitlöken, 1 msk olivolja, persilja, salvia och lite salt i en matberedare. Späd med lite av kokvattnet och kör till puré. Krydda med mer salt och peppar och späd mer vatten.
Du ska ha ett mos som är lös som ett potatismos.
Håll moset varmt och servera till lammkotletter, kryddiga pannbiffar eller stekt fisk.
---
Linssoppa med currysmak
250 g gula linser
2 schalottenlökar fint hackade
3 msk smör
1 msk curry, gul Garam masala
2 tsk cayennepeppar
8 1/2 dl vatten
salt efter smak
2 citroner delade för att pressas i soppan vid serveringen
Skölj linserna väl, låt dem rinna av. I en stor kastrull smälter du smöret och fräser den mycket fint hackade löken.
Rör i curry och cayenne och fortsätt att steka under omrörning. Det förhöjer smaken.
Häll på linserna och sedan vatten. Rör om, koka upp och sänk värmen.
Sjud soppan i 25 minuter.
Smaka av med pressad citron och mer salt om så behövs.
Tänk på att du kan använda buljong i stället för vatten om du inte vill vara strikt vegetarisk. Salta då med stor försiktighet.
Servera en halv citron till varje portion så att var och en kan göra sin soppa syrlig efter smak.
---
Pastasås med tonfisk och tomater
1 burk tonfisk
1 tomat, grovt tärnad, eller 2 hela burktomater, tärnade
1 smulad torkad starkpeppar
2 msk olivolja
salt och peppar
I botten av en djup tallrik blandar du tonfisk, olivolja, starkpeppar och salt. Tärna tomaten och blanda i. Koka pastan enligt instruktion. Häll av vattnet och lyft över pastan i din tallrik. Blanda in såsen som blir uppvärmd av pastan.
Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
-
Enkel tomatsås
Smakar bra till både fisk eller köttbullar
1 burk konserverade tomater
1 msk var av hackad gräslök, dill och persilja
saften av 1/2 citron
2 msk olivolja
samt 4 blad basilika fint strimlade
salt och peppar efter smak.
Blanda väl och servera kall i skål.
-
Pasta med tonfisk
4 msk olivolja
1 medelstor burk tonfisk i olja
2 msk kapris
färsk mald svartpeppar
1 tsk tomatpasta
4 msk tjock grädde
5 sardeller som du hackar fint
Sjud alla ingredienser.
Tillsätt tomaten och håll varmt och krydda. (PM)

AINO HEIMERSON

Mer läsning

Annons