Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majas majsiga mums

Annons

Femåriga Maja Ekebjär älskar att baka. Så mycket att hon skulle kunna tänka sig att jobba som konditor när hon blir stor, om hon inte får drömjobbet i en djuraffär.

Hon bakar flera gånger i veckan.

- Jag vill alltid baka, säger Maja. Till och med när jag

bakar vill jag baka mer.

Mest blir det bullar men favoriten är chokladbollar med kokos på.

- Kokosbollar kan jag göra helt själv, berättar hon. Sedan äter jag dem med saft i soffan i vardagsrummet .

Maja kavlar upp tröjärmarna och får hjälp av mamma Cecilia att sätta på sig ett röd-vitrutigt förkläde.

Oftast bakar Maja tillsammans med mamma på förmiddagarna men ibland, som i dag, bakar systrarna ihop efter det att Tilde, åtta år, slutat skolan.

Tilde läser högt ur receptböckerna för Maja och ingredienserna till de majsiga

kakorna och prickliga chokladskeppen mäts upp med stor noggrannhet.

Tilde klickar ut den majsiga smeten, som består av smält vit choklad, flagad mandel och cornflakes, i bakformar. Sedan häller Maja strössel i rött, rosa, blått och grönt över dem och toppar med ett geléhallon innan de ställs in i kylen för att stelna.

- Snyggt, berömmer Tilde.

Chokladsmet klickas ut på varsin plåt och dekoreras med non-stop godis. Maja gör sina kakor mångfärgade, Tilde väljer att göra en i varje färg.

- Det är roligt att baka, och gott! Allra godast är chokladsmet, myser Tilde och smakar på smeten till de prickiga chokladskeppen.

Mamma finns hela tiden med i köket och assisterar när någonting varmt ska hällas, när en vass sax måste användas och när kakorna ska in i ugnen. Men huvudbestyret står Tilde och Maja för, liksom naturligtvis, den odelade äran för resultatet.

Här hittar du fler barnrecept (.pdf)

Mer läsning

Annons