Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lycka i bagarstugan

Annons

De sista kafégästerna köper med sig av brödet som finns kvar. Är favoritbrödet slut beställer de.

- Känn vilken doft. Här är det livsfarligt att gå in, säger en av gästerna som köper rågsiktskaka, ett par kanelbullar och en påse skorpor med choklad med sig hem.

Mathias som driver rörelsen tillsammans med hustrun Lisbeth är redo för kvällens tunnbrödsbak. I morgon blir det knäckebröd. Allt utom skorporna bakas i stugan. De tar så lång tid så de bakas hemma och får torka över natten.

- Vi måste byta av varandra för att få det hela att klaffa. Lisbeth arbetar som chef på Rail Gourmet, men jag har tagit tjänstledigt från resebutiken på SJ, säger Mathias som har fina kunskaper med sig efter att ha gått restaurang- och bagerilinjen på Hushagsgymnasiet i Borlänge.

Känsla för det genuint gamla har han fått efter mormor och morfar.

- Jag bodde ofta hos mina morföräldrar, i Harnäs i närheten av Ludvika, som liten. De hade en lanthandel så de både slaktade, gjorde pölsa och bakade.

Lisbeth är uppvuxen i Orsa och där har också paret sitt favoritställe Skräddardjurberga, där förstfödda dottern Mira döptes.

På kvällarna har de kurser i tunnbröds- och knäckebrödsbak. Hur hinner de egentligen med allt?

- Kanske blir det bagarstugan på heltid. Vi har många idéer, säger Mathias och ser lite hemlighetsfull ut.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons