Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter smittade av salmonella

/
  • Katten slickar sig om munnen där den sitter och tittar på småfåglarna vid fågelbodet. Men det är inte alldeles riskfritt, då den svagaste mest lättfångade fågeln sannolikt är smittad med salmonella.

Tre katter i Dalarna har den senaste tiden konstaterats vara smittade av salmonella.
Djuren hör hemma i Avesta, Borlänge och Falun, och är de första fallen av sjukdomen i år.
Drygt ett 20-tal katter i Dalarna rapporterades smittade i fjol.

Annons

Salmonella är en anmälningspliktig sjukdom, som på senare år konstaterats hos allt fler katter.Utbrotten kommer alltid på våren och kontakt med svaga smittade småfåglar är orsaken.

- Fler och fler fall inrapporteras varje vår, men det behöver inte betyda att fler och fler katter drabbas, säger biträdande länsveterinär Cecilia Fröberg.

Hon menar att det nog snarare är så att ägarna är mer uppmärksamma på symtomen och kontaktar veterinär som allt oftare tar prov och får smittan konstaterad.

- De flesta katter som jagar småfåglar, och på det viset smittas av salmonella, får bara symtom i form av diarré, som kan hålla i sig en till två veckor, förklarar Cecilia Fröberg.

Eftersom de här djuren ofta uträttar sina behov utomhus är det inte säkert att ägaren blir uppmärksam på situationen och inser att katten kan ha drabbats av salmonella.

Så mörkertalet är sannolikt stort, då bara ett fåtal smittade utekatter blir så sjuka att de kommer till veterinär, prov blir tagna och salmonellan konstaterad.

Men oavsett om en salmonellasmittad katt bara går med diarré eller blir allvarligare sjuk så riskerar den sprida smittan. Handhygienen är därför ytterst viktig för att undvika att smittan förs vidare.

- Det gäller inte bara vid hantering av katten och rengöring av kattlådan, utan även vid utfodring vid fågelbordet, framhåller Cecilia Fröberg.

Och väl värt att påminna om är hur viktigt det är att rengöra fågelbordet omsorgsfullt innan det ställs undan i vår. Det hjälper till att skydda såväl dig själv, som din katt och småfåglarna från att drabbas av salmonella.

Mer läsning

Annons