Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill rädda skolplanscherna

/

En roskindad scout. Skitiga män som sliter på valsverket. En plantageägare som håller ett öga på sina färgade slavar.
Ögonblicksbilder från en annan tid - planscher som under många år var skolbarnens enda fönster ut mot omvärlden.
Ett kulturarv, och en källa till lärdom, som snart är på väg att gå förlorad.

Annons

– Det här är en helt annan tid, ett helt annat liv, säger Sture Bylén och håller upp en stor plansch med namnet "Valsverk".

En stillbild från ett industriland, som inte längre platsar på klassrummens vägg. Skolbarnen som en gång beundrade den har vuxit upp. Och i och med 80-talet - och därmed även videons intågande, förpassades planschen i stället ner i ett mörkt och fuktigt källarförråd, och glömdes bort. Tills nu.

För Intresset för det gamla växer, med böcker, samlare och second hand-affärer i drivor. Så även i Hedemora.

– Det började med att jag fick i uppdrag att göra en inventering av vilka nutida antikviteter som fanns på skolorna, berättar Sture Bylén.

Resan tog honom ner i en mellanstadieskolas källarkorridor. Där - bland uppstoppade fåglar, kulramar och gamla stationära datorer snubblade han över den bortglömda skatten. Han tar med oss ner för att visa fyndplatsen.

– Så här ser det ut i de flesta skolkällare, berättar han och visar vägen in bland bråten.

Många av planscherna har efter upptäckten hängts upp på ställningar, men andra ligger fortfarande travade på hög.

– Det här är inte alls bra. Det har varit fuktskadat, och planscherna är ömtåliga. Eftersom ingen ser värdet i dem finns även ofta risken att de slutar på tippen.

Hur många de lyckats samla här nere vet han inte, men han uppskattar att det finns omkring 800 planscher, några dubbletter men de flesta med unika motiv. Allt ifrån historiska bilder till kartor, scouter, flora och fauna.

– Jag har själv varit lärare i 35 år och använde mig ofta av såna här. Det finns en stämning i bilderna, något rofyllt som inte går att hitta i dagens snabba tempo, fortsätter han.

Han rotar fram en bild föreställande några scouter. Budskapet är tydligt, "Lek gärna, men som scouterna".

– I dag pratar man ofta om skolans värdegrund. Det här var den tidens variant, säger han och skrattar.

En annan plansch har ett mindre välartat uttryck. En bild föreställande ett plantage, där en man i kostym står och övervakar en grupp mörkhyade slavar.

– Sånt här skulle man ju aldrig kunna ha i dag, då hade det blivit ramaskri, säger han och stoppar tillbaks den i den stora högen.

Men här kan de inte stanna, säger han. Sture vill nu se till att sprida lärdomen, glädjen och nostalgin vidare till andra. Tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan planerar han därför nu en kurs kring de platta kulturskatterna.

– Framför allt vill vi få möjligheten att gå ut till pensionärerna på äldreboendet. De som faktiskt var med när de här planscherna satt uppe på skolorna. Vi tror att det här kan vara till stor glädje för många. Det finns folk ute på hemmen som är dementa, men när de ser någonting de känner igen så piggnar de till.

– Men först måste vi se om det finns något intresse, sen kan vi börja fundera på upplägget. Uppdraget är övermäktigt, så det skulle behövas fler eldsjälar som intresserar sig för den här kulturskatten.

Mer läsning

Annons