Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever skapar sina egna superhjältar

/

Under våren har elever i Älvdalens kommun fått göra en annorlunda makeover. De har förvandlat sig själva till superhjältar. Tidningen var med i årskurs 2 på Rots Skola. Killarnas hjältar fick övernaturliga egenskaper medan flickornas var mera jordnära av karaktären freds-, kärleks- och pyjamashjältar.

Annons

Projektets handledare är Hanna Nielsen, konstnär från Orsa.

 – Jag startade en enskild firma i februari. Min konstutbildning blev färdig i England för lite drygt ett år sedan, berättade Hanna.

Hannas arbete med skolorna i Älvdalen hålls inom ramarna för Skapande skola. Det statliga kulturrådet stöder målet att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Med grund i Hannas affärsidé, att det ska vara kul och utvecklande växte iden om att hålla en superhjälte- workshop fram.

– Genom att skapa sina egna superhjältedräkter, uppmuntras eleverna till att reflektera över identitet, vad är en bra människa, vilka superhjältar skulle vi vilja ha runtom oss?

Hanna tog kontakt med Dalarnas läns konstkonsulent, Jordi Arkö.

Enligt Gun-Britt Hurtig, kulturpedagog och lärare i Älvdalen, har kommunen tidigare haft en aktiv barnkulturgrupp.

– Skapande skola gav oss en möjlighet att ta in konstnärlig kunskap utifrån, som ett komplement, säger Gun-Britt Hurtig.

Under det här läsåret har Klass 3, 6 och 9 fått författarbesök, klass 4 ska göra sameslöjd, klass 5 och 8 får träna streetdance och årskurs 7 har deltagit i en låtskrivarverkstad.

Under projektet i Älvdalens kommun, där årskurs 1 och 2 skapar sina egna superhjältedräkter, har Hanna varit med tio klasser i Särna, Idre, Rot och Älvdalen. Hon har träffat varje klass under 6 timmar vid tre olika tillfällen.

Vid första träffen var målet att inspirera eleverna att tänka fritt och fundera på frågor om vad som är konst och vad skiljer superhjältar från vanliga människor?

Det talades om superhjältar och deras förstärkta supersinnen och elever fick teckna sina egna snälla superhjältar fritt från fantasin och fundera på vad de har för uppdrag. Under de två återstående praktikträffarna, fick eleverna med öppet sinne skapa sina kläder och accessoarer till en personlig superhjälte.

De arbetade i återvinningsbara material. Eleverna samlade in saker hemifrån som inte längre användes.

– Insamlingen är viktig. Eleverna får idéer till att i princip använda vad som helst till att skapa nya och roliga saker. Det de inte själva vill ha kanske passar någon klasskompis.

Eleverna ska visa sina kläder på en miljökväll i Rots skola den 30 maj, i Särna och Idre 4 och 10 juni och biblioteket i Älvdalen under sommaren med vernissage den 31 maj.

Mer läsning

Annons