Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetesdrabbade vädjar om gratis modern mätutrustning för barnen

/
  • För ett år sedan köpte Stefan och Jenny Sjögren en automatisk blodsockermätare med fjärravläsare till sonen Dennis. Utrustningen kostar familjen 30 000 kronor per år. Familjen tycker det är fel att de tvingas köpa sjukvårdsutrustning som är gratis i andra län. Till vänster storebror Alex, 6 år.
  • Ungefär en gång i veckan måste blodsockermätarens nål bytas ut. Värdena kan sedan läsas av trådlöst i nära realtid via en sensor.
  • Utrustningen besvärar Dennis inte det minsta. han kan hoppa studsmatta med brorsan Alex utan problem. Dennis har även en insulinpump, som landstinget lämnar ut gratis till drabbade barn.

Familjen Sjögren är en av dryga hundratalet barnfamiljer i länet som nekats en automatisk blodsockermätare. De har därför tvingats köpa en egen, som kostar dem 30 000 om året.
– I andra landsting får man den gratis. Varför inte här? Det borde vara lika. Vi har råd, men andra inte. Detta är därför en klassfråga, säger mamma Jenny.

Annons

För drygt två år sedan upptäckte Stefan och Jenny att något inte stod rätt till med yngste sonen Dennis, nu fyra år. Han drack och kissade väldigt mycket. Tester visade att Dennis drabbats av diabetes typ 1.

– Ingen vet riktigt vad sjukdomen orsakas av. Det är en autoimmun sjukdom, som typ allergi. Konsekvenserna av sjukdomen kan bli stora om man inte håller koll på blodsockervärdena. Bland annat kan synen skadas, likaså hjärtat, blodkärl och njurar. Det ger också en ökad risk för stroke senare i livet, säger pappa Stefan.

Fokuseringen har därför varit stenhård för att hålla blodsockret inom de rätta nivåerna. Det första året genom att mäta nivån med otaliga stick - varje dag och även nätter. Fler om Dennis var krasslig i exempelvis feber.

– Varje återbesök sedan starten har vi vädjat om att få den automatiska och kontinuerliga blodsockermätaren, som via en fjärrsensor kan läsas av hela tiden. Den gör att man hela tiden snabbt kan ge det som behövs, insulin eller fruktsocker. Till slut tröttnade vi och köpte en egen mätare. Det kostar oss 30 000 kronor om året, säger Stefan.

Familjen Sjögren tycker det är fel att drabbade barnfamiljer ska tvingas ta detta steg.

– Det är dessutom i orättvisst. Vi har råd, men alla familjer inte alla gånger de ekonomiska förutsättningarna. Därför är detta en klassfråga. I andra län är detta gratis - som i exempelvis Västra Götaland. Varför inte i Dalarna. Vi bor ändå i samma land, säger Jenny.

I dagsläget har landstinget Dalarna delat ut ett 40-tal mätare till drabbade barnfamiljer. Antalet drabbade barn är större, cirka 170.

– Mätaren gör att drabbade barnfamiljer mycket bättre kan hålla blodsockernivån på en bra nivå. Det innebär att många barn slipper drabbas av alla de följdproblem som kan uppstå - och som kostar sjukvården stora pengar i det långa loppet. Att ge ut mätare till alla som är i behov av det skulle vara en samhällsekonomisk vinst.

– För vår son betyder mätaren också en enormt förhöjd livskvalitet. Vi slipper exempelvis väcka honom på nätterna för att sticka honom. Han kan spela fotboll, hoppa på studsmatta och leka samtidigt som vi via sensorn har koll på hans värden. Han kan agera precis som sin äldre bror och alla andra friska barn, säger Jenny.

Familjen har noterat att landstinget de senaste dagarna i media lovat att det inte finns några ekonomiska restriktioner som styr denna utdelning - och att mätare ska delas ut till alla barnfamiljer som är i behov av dem.

– Vi får väl se. Vi ska snart på en kontroll med Dennis. Vi hoppas naturligtvis att landstinget tagit intryck av den opinion som kommit fram via "Barndiabeteskampen" på Facebook, säger Stefan.

Dennis, 4 år, tar hela situationen med ro. Han tänker inte mycket på sin diabetesutrustning.

– Jag kan hoppa studsmatta, säger han.

Läs också:

Facebookgrupp kräver gratis blodsockermätare åt alla drabbade barn

Mer läsning