Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dejligt med kött på danska

Annons

Eleverna, som valt att specialisera sig på kött och charkuteri, bodde under veckan på en skola i Roskilde.

På skolan fick de bland annat lära sig att sättet att stycka kött skiljer sig ganska markant mellan Sverige och Danmark.

- Ja, det är stor skillnad. Danskarna gör så mycket mer med sitt kött, säger läraren Torleif Jansson som var med på resan till Danmark.

I Sverige skär man bort mycket av fettet, svålen. Det gör man inte i Danmark.

- Det är fettet som ger smak och sälta åt köttet när det tillagas och det vet danskarna. Vi vill att köttet ska vara så magert som möjligt och skär bort fettet. Men istället tar vi en stor bit smör i stekpannan, säger Torleif Jansson, som anser att köttkulturen i Danmark är mycket mer utvecklad än i Sverige.

- Det går att göra mycket med en bit kött, genom olika sätt att stycka och binda upp det, säger han.

Det är också det som eleverna på Kött och charkuteri på Hushagsgymnasiet just nu arbetar med att lära sig.

Mottot är att man kan göra mycket med kött med "lite snöre, späck och fantasi". Man kan till exempel linda några baconskivor runt ett köttstycke och binda upp det med snören. Det ger ett saftigare och godare kött.

Borlängeeleverna var också klart imponerade av danskarnas sätt att hantera kött.

- Där har nog alla mycket att lära och vi kommer nog aldrig att bli lika bra, sade några av eleverna.

Torleif Jansson höll med.

- Deras köttkultur är helt annorlunda. Det säljs ju kött överallt i särskilda butiker, där handlaren för det mesta vet hur de trogna kunderna vill ha köttet styckat.

Torleif Jansson och de nio eleverna gjorde också en annan erfarenhet under Danmarksvistelsen och det var att köttet förpackas och presenteras på ett mer rationellt och aptitligt sätt.

Det är bara att ta ur köttet och stoppa det i ugnen. Grytbitar för wokpannan är färdigskurna i rätt storlek.

Det är mycket möjligt att en del av Borlängesköttkonsumenter kommer att hitta kött med dansk förebild här framöver.

Eleverna både praktiserar och har jobb på gång i flera Borlängebutiker.

En del av köttet som eleverna styckar och förpackar säljs under den "danska veckan" på Hushagsgymnasiet, till och med fredag, i en köttdisk vid serveringen i entréhallen.

Där träffade vi Madelene Dalkvist som går i klass lpkc3 och som är en av dem som fått arbete, i köttdisken hos Willys.

Hon är mycket nöjd med den utbildning hon fått på skolan.

- Ja, det är en väldigt bred utbildning som jag tror att jag kommer att ha nytta av i framtiden.

Resan till Danmark kunde genomföras tack vare stöd från Nordiska rådet och skolan i Danmark.

På hemmaplan har elever på Ljungbergsgymnasiet och Hagagymnasiet hjälpt till med att dekorera entrén med flaggor och skyltar.

Om det blir någon resa till Danmark för avgångseleverna på Kött och charkuteri nästa år återstår att se.

- Ja, det beror på eleverna själva. Vi åker ju som representanter för skolan och det är deras intresse som är avgörande. Men är de lika målinriktade som årets elever så är det mycket möjligt, säger Torleif Jansson.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons