Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder som vågar satsa

Annons

Affärsidén som fick Halil att satsa på ett grossistföretag grundades på erfarenheter från tiden som pizzeriaägare.

Då tvingades han vända sig till flera olika leverantörer för att få de varor han behövde.

- Jag förstod att det fanns en marknad för en grossist som kunde erbjuda alla varor som pizzerior behöver, säger Halil Karakas.

För att vara säker på sin sak ringde han och pappan Suleyman runt till pizzerior i Dalarna, en marknadsundersökning i det lilla formatet, och fick sina funderingar bekräftade. Intresset var så stort att han vågade satsa.

Halil, 32, och Ali, 28, är kurder från Turkiet. Ali kom till Sverige 1989, Halil två år senare. Båda lämnade sitt land av politiska skäl.

I mitten av 1990-talet drev bröderna en pizzeria i Ludvika. Sedan gick de skilda vägar. Halil flyttade till Borlänge och startade ett grossistföretag, medan Ali började studera ekonomi i Umeå.

För tre år sedan återförenades bröderna när Ali var färdig civilekonom med finansiering som specialinriktning och med nyttiga kunskaper i marknadsföring, management och controlling.

I dag driver bröderna företaget Med Food Import AB i Farmeks gamla lokaler i Romme tillsammans med sin mamma Ayse.

Halil Karakas tror att svårigheterna i början har att göra med att han är invandrare.

- Kontakterna med banker och myndigheter underlättades väl inte precis av att jag är invandrare, säger han.

- Som invandrare måste man kämpa dubbelt så mycket. Om jag hade fått hjälp hade jag kunnat få snurr på verksamheten snabbare.

Det hade också blivit billigare om han till exempel hade kunnat köpa tio pallar med mjöl istället för bara en.

- Jag hade då kunnat hålla lägre priser som jag önskade, säger Halil.

Den första tiden arbetade Halil 14-15 timmar varje dag. Han gjorde allt själv, vilket innebar att han var kontorist, chaufför, lagerarbetare, inköpare och försäljare i en och samma person.

Privatlivet fick han glömma under några år.

I dag har han det bra, tycker han. Han arbetar fem dagar i veckan och arbetsdagarna slutar oftast efter tolv timmar.

Den första tidens vedermödor är glömda och Halil är inte längre ensam i företaget. Han och brodern Ali delar på arbetsuppgifterna och även om de har vissa specialområden så hjälps de åt med allting.

Dessutom har företaget växt så att fem personer har anställts, de flesta invandrare som de själva. Ytterligare två personer ska anställas, en kontorist och en lagerarbetare.

- Det är en fördel för oss att ha många invandrare i företaget, säger Halil och Ali.

- Det underlättar i kontakterna med våra kunder som ju till stor del är invandrare själva.

I dag har Med Food Import omkring 80 fasta kunder som handlar regelbundet.

Lokalerna i Romme, som fortlöpande har utökats, rymmer cirka 1 000 artiklar. Kundkretsen har växt stadigt och består av pizzerior, restauranger och gatukök. Framtiden rymmer planer om nya marknader.

Halil och Ali Karakas har valt att inte låta företaget växa för snabbt.

- Vi har ökat omsättningen med mellan 15 och 20 procent varje år, det är lagom, säger de.

- Det är bra att vi inte är så stora. Då kan vi vara flexibla och ha konkurrensmässiga priser.

Halil och Ali trivs med att arbeta tillsammans, det syns.

Att det finns stunder då de inte är överens om allting kan man väl misstänka, bröder som de är. Men det är aldrig några stora problem.

- Nej, det har fungerat bra, säger Halil. Det gäller att inte tappa bort respekten, då löser det sig alltid.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons