Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ballast" i världen

Annons

Mitt emellan nuvarande lindningsverkstad, provrummet och transformatormonteringen har det nya kontoret byggts upp på andra våningen i en verkstad från 1935.

Projektledarna Siv Hildensjö och Anna Nord har tillsammans med arkitekterna tagit alla hårda smällar som ett nytt kontor innebär och nu är alla på plats.

Och resultatet är häftigt:

- På en skala ett till tio så har det här kontoret tio i ballfaktor, säger Svens övertygande.

Många nickar bifall till detta men alla gillar ju inte ett öppet landskap så NLT nöjer sig med att konstatera att det är häftigt, åtminstone världens häftigaste transformatorkontor och i en klass för sig i Västerbergslagen.

Om det är Sveriges i dag häftigaste kontor får de som är experter på kontorsdesign tvista om.

- Arkitekterna är väldigt nöjda och besökarna blir allt fler, konstaterar Svens.

Och Joakim Olsson som är affärsområdeschef i Zürich för området Power Transformers skojade i samband med invigningen om att man borde flytta upp affärsområdesledningen till det nya kontoret då det överträffat ryktet som nått ända ned till Schweiz.

Kontoret med 200 arbetsplats-er blev ett år försenat. Mitt under arbetet fick man en debatt om vilken nivå på det elektromagnetiska fälten som kunde accepteras.

I provrummet intill finns stora transformatorer och generatorer som alstrar alla de elektriska storheter som man ska utsätta apparaterna för. Det ger höga fältstyrkor. Så det blev en årslång försening:

- Vi har byggt bort alla fält genom att klä in två väggar och halva golvet med en helsvetsad aluminiumplåt, berättar Svens, och denna kunskap att i praktiken ordna en miljö som till och med imponerar på elallergiker tror Svens kommer att bli efterfrågad.

När NLT går på rundvandring är det fredag eftermiddag, ett dämpat sorl är det enda som hörs, så det öppna landskapet med läktare och bibliotek, konferens-, vip- och fikarum runt om verkar fungera.

Allt är genomtänkt och designat.

Dörrarna är alla specialtillverkade och fanerade i olika träslag som ska påminna om lindningarna i en transformator.

Ett par av konferensrummen går i genuin dalastil, det ena i Carl Larssons anda och det andra i Zorn. Fast kullorna är kanske censurerade så att inte transformatoringenjörerna får för mycket annat i tankarna.

Alla gardiner påminner i sitt materialval om de material som används i den elektrotekniska industrin, det finns inslag av koppar och aluminium.

Målet var att bevara delar av den gamla utrustningen som traverser och låta dessa delar bli en aktiv och medveten del i ett kreativt kontor.

De gamla verkstadsbyggnaderna har takkupor där ljuset kommer in och när det blir varmt så går solskydden in automatiskt.

- Vi som arbetat i "huvudkontoret" har alla lidit på sommaren när solen legat på. Här har vi ett fantastiskt fint klimat, tycker Svens.

- Det finns en tanke med att placera kontoret mitt i verkstad-en. Vi vill minska gränserna mellan arbetare och tjänstemän. Vi vill få bort revirtänkandet och skapa en lärande organisation och tror att vi lyckats.

- Miljön ska bli en konkurrensfaktor, vi vet att det blir hård konkurrens om ingenjörer i framtiden och det här kontoret borde bli ett plus för oss, säger Svens.

Det svarta golvet som möter en först ska symbolisera det svarta järnmalmsrika berget, det röda på väggarna fabrikernas tegelbyggnader, det gröna våra skogar och berg och det blåa landskap-ets vatten.

Fast det återstår en sak innan alla bitar är på plats:

- Vi borde få en bättre entré. Nu måste vi ta besökare igenom hela verkstaden. Vi har förberett för en ny entré där man går in från Lyvikshållet, berättar Svens.

Mer läsning

Annons