Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

Insändare
Riv upp vindkraftsavtalet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraft i Orsa engagerar. Foto: Kjell Jansson

Bild: Arkivbild

Annons

Högt över huvudet på delägare och Orsabor har Allmänningsstyrelsen slutit ett exklusivt avtal med vindkraftföretaget Dalavind. Detta avtal ger företaget ensamrätt att under 35 år uppföra och driva cirka 100 vindkraftverk i ”Nordens sydligaste vildmark” det vill säga Orsa Besparingsskog.

Allmänningsstyrelsen har inte någon gång kommunicerat omfattningen av vindkraftsprojektet med sina delägare trots att ett bra tillfälle gavs i vårnumret av tidningen Jordägarna 2021.

Annons

Dalavind är enligt senaste bolagsredovisning ett förlustbolag som saknar kassa för de åtaganden och investeringar som förespeglas i överenskommelsen. Detta innebär att Dalavind måste sluta avtal med ytterligare företag för att uppföra kraftverk, avtal som Besparingsskogen saknar möjlighet att påverka avseende antal verk, höjd och placeringar etcetera.

Annons

Investeringsviljan i vindkraft är för närvarande låg då verksamheterna har svag lönsamhet sedan det statliga stödet dragits in. Vindkraftens problem är låg betalning när det blåser eftersom alla verk producerar samtidigt och ett genomsnittligt pris på erforderliga 40 öre därmed är svårt att uppnå.

Detta problem ökar för varje nytt vindkraftverk som byggs! Den svaga lönsamheten öppnar för utländska investeringar, med andra avsikter än rent ekonomiska, att ta kontroll över delar av den svenska elproduktionen. Således äger det kinesiska företaget CGN redan 20 procent av den svenska vindkraften.

Planerna för vindkraften i Orsa är tills vidare stoppade då politikerna lagt in sitt kommunala ”veto”. Avtalet har kritiserats utifrån att jäv skulle föreligga då Dalavinds ordförande och Besparingsskogens vice ordförande var samma person.

Under våren 2021 försvarar Allmänningsstyrelsen, som vid tidpunkten har samma ordförande som Dalavind, i ett antal inlägg på Besparingsskogens hemsida kraftfullt avtalet mellan de båda parterna. Jävssituationen blev uppenbar.

Exklusiviteten i avtalet innebär att Besparingsskogen avhändigat sig möjligheten att göra bättre avtal med andra aktörer under alla de 35 år det gäller.

Annons

Avtalet är utifrån dagens förhållanden oskäligt dåligt ur Orsabornas och delägarnas synpunkt och det kan inte uteslutas att personliga kopplingar i stället för strikt affärsmässiga bedömningar ligger bakom det ensidiga gynnandet av Dalavind.

Avtalet med Dalavind måste snarast rivas upp för att ge utrymme åt andra aktörer att konkurrera vid en eventuell utbyggnad av vindkraften på Orsa Besparingsskog, en utbyggnad som då kan förankras hos och ske på delägarnas villkor.

Örjan Ljungvall, Lisselhed

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy