Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling Perers

ledare liberalNyans i Dalarna

Gabriel Ehrling Perers
Bluffen – så ska Nyans lura väljarna i Dalarna: ”Maximera våra röster”

Ett nytt parti försöker etablera sig i Dalarna. Bakom satsningen döljer sig en cynisk strategi. Här skriver politiske redaktören Gabriel Ehrling Perers.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bilden är ett montage.

Annons

Tidningen har tidigare rapporterat att partiet Nyans ställer upp i Borlänge. I dag står det klart att så även sker i Falun. På valsedeln står 16 namn. Lika många som i Borlänge.

Likheterna slutar inte där.

Alla toppnamn – Adam Dubad, Majed Alibrahim, Asef Hammouri – står nämligen på bägge listorna. Det gör även partisekreteraren Rami Hussein, samt andra Nyans-politiker.

När listorna läggs bredvid varandra framkommer att nästan alla namn är ”dubbletter”. Av 16 kandidater på respektive lista är det bara två som inte också står på den andra.

Annons

Annons

Men det blir värre. Nästan ingen av kandidaterna är valbar. I alla fall i dagsläget.

Rådhuset i Falun.

Bild: Stina Rapp

När namnen kontrolleras mot folkbokföringen är det i själva verket bara tre kandidater som kan komma ifråga för en plats i fullmäktige. Adam Dubad och Majed Alibrahim i Falun, samt Asef Hammouri i Borlänge.

Upplägget liknar de ”rikslistor” partierna ibland anmäler för riksdagsvalet. Det brukar ske när tillräckligt bra lokala kandidater saknas. Exempelvis representerar skåningen Magnus Persson SD på ”dalabänken” i riksdagen och stockholmaren Lars Adaktusson har gjort detsamma för KD.

Visst är det cyniskt att, som i fallet KD, prioriterar nationellt kändisskap framför lokala namn. Men visst, det kan vara så att väljare i Dalarna tycker att en politiker bosatt någon annanstans är den bästa representanten – i riksdagen.

Kommunpolitiken är dock en helt annan femma. Den kretsar kring lokala frågor. För att bli vald måste kandidaten därför vara folkbokförd i kommunen. Punkt slut.

Kan det röra sig om ett missförstånd hos Nyans? Partiet är trots allt relativt nystartat.

Jag begär ut handlingarna som skickats till länsstyrelsen. Där framkommer, med smått chockerande tydlighet, att det inte rör sig om något missförstånd. Tvärtom.

Partiledaren Mikail Yüksel vet mycket väl vad han gör. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Det visar sig att även myndigheten ställt frågor kring det faktum att flertalet av namnen på partiets valsedlar i Falun och Borlänge inte är valbara. Men i ett brev svarar partiledaren Mikail Yüksel själv att listorna ”ska tryckas som de är”.

Annons

Yüksel skriver:

”Vi är helt medvetna om att vissa av våra kandidater inte kommer vara valbara. Men det finns ingenting i vallagen som hindrar en kandidat från att stå på listan i andra kommuner. Vi har kollat upp det med Valmyndigheten. Det är en strategi som vi använder för att maximera våra röster.”

Han gör även klart att Nyans vet att ”kryssen” går förlorade om kandidaten inte är skriven i kommunen. Men det kan ändå hjälpa Nyans in i fullmäktige. Detta eftersom partirösten som sådan räknas.

Partisekreteraren Rami Hussein är kandidat till fullmäktige i Falun – och Borlänge. Pressbild/Arkiv

Bild: Arkivbild

Det ska också sägas att kandidaterna fortfarande kan flytta till Falun eller Borlänge innan valet. I teorin går det att anmäla ny folkbokföringsadress så sent om fredagen innan valet. Detta eftersom partiets lista formellt sett fortsatt är ”öppen”, fastän valsedeln då sedan länge är tryckt.

Men helt klart är att ingen av de 14 kandidaterna som står på valsedeln både i Falun och i Borlänge kan väljas på bägge ställen. De kan inte vara folkbokförda i två kommuner. Det kan ingen.

Av partiledarens svar framkommer dessutom att det snarare rör sig om ett cyniskt försök att locka med nationella ”affischnamn”. Personer som utmärkt sig i för partiet viktiga kretsar, men som inte alls har avsikt att bli kommunpolitiker i Dalarna.

Annons

Fyra på Falulistan, och sjua i Borlänge, står den nationellt uppmärksammade tidigare imamen och friskolerektorn Bashir Ali Aman, bosatt i Stockholm. Han avtjänade nyligen ett treårigt fängelsestraff för grova ekobrott efter att ha tömt sitt friskoleföretag på 10 miljoner skattekronor – men försvaras och lyfts fram av partiet.

Annons

I ett reportage i DN så sent som i helgen gick att läsa hur partiledare Yüksel själv har för avsikt att skriva sig i Stockholms stad innan valet, i hopp om att knipa en plats i fullmäktige. I huvudstaden toppar han listan. Samtidigt står han sexa i Borlänge, där han alltså inte ens kan låtsas ha för avsikt att försöka bli folkvald.

Mikail Yüksel var tidigare politiker för Centerpartiet, men uteslöts 2018. Foto: Jessica Gow/TT

Ledarredaktionen har tidigare kritiserat Nyans för partiets i flera delar kontroversiella politik. Men det här är faktiskt något annat.

Det handlar om partiernas ansvar för demokratin. Om väljarnas förtroende för valen. Om ett medvetet försök att föra väljarna bakom ljuset.

Annons

Det handlar om en bluff.

Nyans vill uppfattas som ett seriöst parti. Men på valsedlarna i Falun och Borlänge står fler personer bosatta i Eskilstuna och Kista än i Dalarna.

Nyans kallar detta en strategi för att maximera röster.

Men det är ett stort hån mot den lokala demokratin. Så här beter sig inte seriösa politiker.

Även om det i dagsläget inte är olagligt så är så uppenbart olämpligt. Ja, skamlöst!

Givetvis tror väljarna att namnen på Nyans valsedeln vill företräda dem i valet.

Det här kryphålet i valsystemet måste täppas till, för att förhindra fler sådana här tilltag.

Framför allt måste väljarna upplysas. Så att de kan genomskåda detta politiska lurendrejeri.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy