Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hedemora

Debatt
Om hela landet ska leva så behövs små skolor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En by utan skola är en fattigare by, menar Lillemor Gunnarsson.

Bild: Emelie Makrill

Annons

För Centerpartiet är det en självklarhet att hela Sverige ska leva. Om hela Sverige ska leva så måste hela Sverige vara kompetent. Då är skolan helt avgörande.

"En by utan skola är en fattigare by".

De små skolorna i Sverige och då även i Hedemora är och blir hotade av politiker som gärna lägger ner den lilla skolan i tron om att "spara pengar" för att hålla budget.

Argumentet för att stänga små skolor ska inte vara att de är svåra att driva eller i påståendet att likvärdighet är svårt att uppnå. Vi ska se de små skolorna som berikande och utmanande möjligheter för skolsystemet. Skolverkets generaldirektör menar att en skola inte ska vara mindre än 500 elever. Här upplever jag att generaldirektören inte riktigt förstår hur det kan se ut i en liten kommun.

Annons

Verkligheten i Sverige är att mer än 50% av alla skolor är mindre än 200 elever. Här måste politiker i Hedemora tänka om. Vi har den kommun vi har och vi kan inte jämföra oss med andra kommuner. Vi vill ta fram en strategi för Hedemoras skolor och se hur vi kan satsa istället för att lägga ner mindre skolor.

Annons

Man skyller lätt på att studieresultaten blir sämre i små skolor. Det finns ingen grund för att stora skolor per definition är bättre när det kommer till utbildningskvalitet. Det finns inget forskningsstöd för att stora enheter är bättre än små. Det som stänger små skolor är i stor omfattning statliga inriktningar och kommunala besparingar, Centerpartiet vill att normen och synsättet förändras så att regelverket inte bygger på att skolan ska vara stor i tron att bättre studieresultatet ska uppnås.

Lillemor Gunnarsson, (C).

Bild: Kenneth Westerlund

Naturligtvis finns det fördelar i den stora skolan när det gäller det kollegiala lärandets förutsättningar. Vi får dock inte fastna i den tanken och det är det som ska styra skolan. Vi måste söka andra arbetsformer genom att utveckla digitala möten i framtiden, stärka pedagogernas status och erbjuda bättre arbetsvillkor bland annat genom fokus på undervisning, det som är pedagogens främsta uppgift.

Vi måste se det som en ynnest att få arbete i en liten skola, vi måste se fördelarna på lång sikt. En nedläggning av en mindre skola resulterar sällan i lägre kostnader i ett långsiktigt perspektiv. Svensk skola ska passa hela Sverige. Centerpartiet ser det som en självklarhet att vi ska se möjligheter med den lilla skolan istället för problem.

Lillemor Gunnarsson,

Centerpartiet Hedemora

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy