Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Förebygg våld mot barn och kvinnor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem som får allvarliga konsekvenser för individen och samhället i stort. Arkivbild.

Bild: Emelie Makrill

Annons

Svar på insändaren ”Katarina Gustavsson vänder kappan efter vinden” den 29/4 av Ingalill Persson.

Det är år 2022 och fortfarande är hemmet den största brottsplatsen för våld mot barn och kvinnor. Det händer i det tysta. Kvinnor flyr. Kvinnor hamnar i fångenskap. Barnen rycks upp från familjer och tvingas till LVU-placering som i många fall innebär traumatiska upplevelser och kostar samhället miljarder skattekronor. Och med all rätt.

Annons

Är det inte hög tid att prioritera frågan? Men hur ser det ut med våra kunskaper kring våldet och högarna av orosanmälningar?

Att våld sker i alla samhällsklasser är välbekant för oss. Våld drabbar kvinnor tillhörande minoritetsgrupper, barn, unga, kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruksproblematik och unga som lever under förtryck i hederns namn. Det handlar också om sexuellt våld och trakasserier, människohandel, barnäktenskap och sexuella övergrepp mot barn som lockas till olika sajter där unga lockas till en fälla som Sugar Daddy.

Annons

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem som får allvarliga konsekvenser för individen och samhället i stort. Ska vi minska lidandet och kostnaderna så måste våld i nära relationer belysas och prioriteras. Det angår oss alla.

Medborgerlig samling (MED) i Dalarna tar ställning i frågan. MED kräver att regionen och samtliga kommuner snarast uttalar sig om nollvision mot våld i nära relationer. Regionen ska årligen sammanställa och rapportera misstankar om våld rapporterade av samtliga vårdutövare. MED anser att läkare, psykolog eller en annan profession ska kunna besöka de skyddade boendena för att ge stöd till de behövande.

MED verkar för att intensifiera arbetet med länsstyrelsen kring samordning och kunskapsutveckling för politiker.

Medborgerlig Samling i Dalarna ser gärna en skyndsam prioritering av frågan som angår oss alla. Vi värnar våra mammor, döttrar och barn.

Medborgerlig Samlings region- och riksdagskandidater

Annons

Katarina Gustavsson, Falun

Jonne Lindroth, Avesta

Gunnel Cooper, Falun

Inger Mattson, Avesta

Fredrik Peterson, Avesta

Lars Nilsson, Malung

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy